Odp: Filmy SF - są tu miłośnicy?
łapie
uwielbiam filmy na motywach powieści Philipa K Dicka ,(Bladerunner,Impostor i wiele innych).
facet miał niesamowity łeb do wymyślania historii-choćby taki screamer:twisted:
no i te wszystkie terminatory(pamiętam premierę w kinie relax) ,predatory i gwiezdne wojny...
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
uwielbiam filmy na motywach powieści Philipa K Dicka ,(Bladerunner,Impostor i wiele innych).
A ja nie trawię większości z nich, poza A Scanner Darkly i wspomnianego Bladerunnera. Może dlatego że trochę jego powieści i opowiadań czytałem
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
facet miał niesamowity łeb do wymyślania historii.
Tu się zgodzę. Szkoda, że Ci którzy adaptują te powieści trochę nie nadążają za nim i gubią to co w książce jest esencją, chyba skrajny przykład do "Zapłata"
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Iron Sky łapie się jako SF? Bo całkiem miło mi się oglądało.
Widziałem niedawno w ramach "coś durnego do poduszki". W takiej kategorii obejrzeć można, ale nie należy się nastawiać na SF na poważnie.
No tak ale oni biorą pomysł ,który ma przynieść później pieniądze
wiec przerabiają
bladerunner tez odbiega od pierwowzoru
a co powiesz o Tolkienie? ja trylogia jestem zachwycony,uważam ze oddaje ona ducha książki,czekam z niecierpliwością na hobbita
a pamiętacie MADMAX?? ten film dawal do pieca
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
No tak ale oni biorą pomysł ,który ma przynieść później pieniądze
wiec przerabiają
Pewnie tak, więc ja w przypadku Dicka wolę pozostać przy książce.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
bladerunner tez odbiega od pierwowzoru
Ale twórcy dodali też coś od siebie i to moim zdaniem czyni ten film wartym obejrzenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
a co powiesz o Tolkienie? ja trylogia jestem zachwycony,uważam ze oddaje ona ducha książki,czekam z niecierpliwością na hobbita
Zgadzam się.
Cytat:
Widziałem niedawno w ramach "coś durnego do poduszki". W takiej kategorii obejrzeć można, ale nie należy się nastawiać na SF na poważnie.
SF w ogóle nie jest zbyt poważne. :) Nawet SW. Z ekranizacji Dicka bardzo mi się podobał "Raport mniejszości". Ale lepiej te opowiadania czytać niż oglądać.
Cytat:
A ja uważam, że nie. O ile pierwsza część jeszcze jakoś daje radę o tyle reszta to już hollywoodzka masówka. Samo to, że przemieszali wydarzenia między częściami to już świętokradztwo jak dla mnie. Tolkien wymyślił ciekawe suspensy akcji. Potem próba dodania na siłę humoru (Gimli) powoduje, że to się jawi jako filmik dla dzieci. Owszem Władca Pierścieni nie jest poważną lekturą, ale jednak nie jest aż tak infantylny. I to, że zabrakło czasu na scenę złamania Sarumana. I rozbuchany wątek Arwen. I w ogóle masa dziwności. Patos i infantylizm. Książka taka nie była. Plusem są scenerie. To faktycznie robi wrażenie.
Z filmów Jacksona to doba jest "Martwica Mózgu".
Hobbit mnie bawi. Trylogia z cienkiej książeczki. Zobaczymy.
Z filmów fantastycznych to Wajda coś tam z Amber Gold ostatnio nakręcił.
Trylogia Batmana Nolana mnie jeszcze zastanawia. Ale to chyba jednak nie SF. Albo takie bardzo lekkie. Bo celem Nolana było jednak byśmy wierzyli, że dzieje się to tu i teraz (może poza ostatnią częścią, gdzie z tym latadłem już zaszalał).
W piątek do kin wchodzi Pamięć Absolutna, chyba się wybiorę, szczególnie, że grają w IMAX.
A może już ktoś oglądał i coś napisze?
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Owszem Władca Pierścieni nie jest poważną lekturą, ale jednak nie jest aż tak infantylny.
Może po prostu czytałeś jak byłeś dużo młodszy, niż jak oglądałeś film?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
tego sie naprawde nie da ogladac. nie wiem jakim cudem przebrnalem przez calosc tego gniota...
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Książka taka nie była
jak pierwszy raz czytałem Tolkiena to miałem 14 lat i wsiąkłem w nią na miesiąc
gdy drugi raz ja czytałem mając 3 dychy na karku to
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Patos i infantylizm
niestety ;)