Odp: "Proszę włączyć aparat!" słowa od Pani Celnik...
Też jest śmieszna historia, że każą otwierać laptopy i sam widok klawiatury ich uspokaja. Choć to akurat seryjnie na lotnisku w GDN, nie spotkałam się z tym nigdzie indziej.
Ostatnio leciałam z torbą sprzętu, akurat tylko z analogiem, i po raz pierwszy trafiłam we FRA na "papierki" -- w specjalnym pomieszczeniu pan przykłada papierek do urządzenia a potem wkłada ją w maszynę bodajże wykrywającą kontakt z materiałami wybuchowymi. Co ciekawe -- z cyfrą na tym lotnisku byłam wielokrotnie i nigdy tego nie robili (choć mój były latał z większą kamerą i właściwie zawsze tam lądował).
Pocedura uruchamiania urządzeń elektronicznych jest dość standardowa. Spotkałam się z tym parę razy. A pani rzeczywiście mogła nie wiedzieć jak działa Mamiya...
PS. I jeszcze zależy od lotniska. Z tym samym zestawem rzeczy we FRA nawet nie mrugną, a w GDN trzepią od dołu do góry.
Ale ja w MUC byłem już nie raz i pierwszy raz miałem taką przygodę...
a to z laptopem to drugi przykład idiotyzmu
to jest standardowa procedura przy wszystkich "oficjalnych" wydarzeniach
za każdym razem jak przyjeżdża prezydent, premier itp to BOR każe pokazać obiektywy i cyknąć próbne zdjęcie (żeby sprawdzić, czy aparat to aparat)
O. To ciekawe. A co z analogami w takim razie? :) No i mnie nie kazano robić zdjęcia.
Heh ciekawe. Ja latam z Katowic do GB(kilku roznych lotnisk) kilka razy w roku i zawsze przynajmniej jedno body mam w torbie(czasem i dwa) i nigdy nikt nie kazal wyciagac, zalaczac itp
Tak samo z laptopem. Wystarczy wyciagnac z torby i polozyc na tacke.
A swoją drogą to po co kłaść laptop na tackę? To akurat jest wszędzie i nie cholera nie wie po co tak.
Ale to standardowa procedura security. Nic wspólnego z celnikami. Pani na bramce nie była celnikiem tylko security officer. Włączenie aparatu czy komputera jest losowo stosowane na całym świecie po to, żeby sprawdzić czy to nie bomba. Nic nadzwyczajnego.
Oczywiście, chodziło mi security, a nie o celnika.
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
A swoją drogą to po co kłaść laptop na tackę? To akurat jest wszędzie i nie cholera nie wie po co tak.
Nie, nie wszędzie. Np. w Dubaju nie chcą choć, znowu losowo, się zdarza. Chodzi o prześwietlenie samego laptopa. W torbie może być "nakładka" z dyskami i inną elektroniką na obrazie roentgena wyglądająca jak wewnątrz laptopa.
- - - Updated - - -
Cytat:
Zamieszczone przez
najeli
?...i po raz pierwszy trafiłam we FRA na "papierki" -- w specjalnym pomieszczeniu pan przykłada papierek do urządzenia a potem wkłada ją w maszynę bodajże wykrywającą kontakt z materiałami wybuchowymi.....
Narkotyki. Tak wykrywa się ślady narkotyków. :)
Ogólnie to nie ma co robić sensacji. Baaaaaaaardzo standardowe procedury. Kiedyś w Londku pani pytała każdego czy własnoręcznie pakował bagaż i czy osoby obce miały potem dostęp do walizek. Serdecznie tej Pani i im podobnym współczuję. Musi być smiertelnie nudno tak przez 8 godzin pytac o tao samo. Tej Pani co kazała włączać aparat też wspólczuję z identycznych powodów. Robią to dla naszego bezpieczeństwa i zero w tym sensacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
Narkotyki. Tak wykrywa się ślady narkotyków.
W sensie czy ślady były na obudowie czy w środku? I jaki typ narkotyków? Wiesz coś więcej, albo znasz stronę gdzie można coś poczytać o tym? :)