super bede probował, zaraz wlasnie oddaje go do kalibracji, zdjecia wygladaja przeatrakcyjnie, tylko jednak na nim :))) na razie mam nadzieje
Wersja do druku
super bede probował, zaraz wlasnie oddaje go do kalibracji, zdjecia wygladaja przeatrakcyjnie, tylko jednak na nim :))) na razie mam nadzieje
monitor skalibrowany przez fachowca , niebo a ziemia:))) ideału jeszcze nie ma ale w 95 % satysfakcja ,czasami jeszcze jak porownuje obrobione foty na 30 tak ze 3 nie sa tak jak bym chciał na lapku , ale to juz samemu gosc kazal mi poukrecac sobie "galkami" ,,,wiem wiem ideału nie ma ale chce miec mozliwie najlepiej
Ja bym sie bardzo nie przejmowal. Miej pewnosc ze fotki na web masz w sRGB i obrabiaj na poprawnie skalibrowanym monitorze. Dobrze by bylo zeby nie uzywac monitora wide gamut bo wtedy faktycznie mozna wpasc w kompleksy. Zauwaz ze jak przygotowujesz fotki do druku to uzywasz konkretnych profili dla danego urzadzenia/papieru. W przypadku obrobki na web nie ma fizycznie mozliwosci tego zrobic bo nie wiesz kto i na czym to bedzie ogladac. Nawet jak masz kilka monitorow kolo siebie to i tak nie beda identyczne.