OK. rozumiem, ze swiatlo blyskowe, nie zarowki?Cytat:
Zamieszczone przez tymin3
Wersja do druku
OK. rozumiem, ze swiatlo blyskowe, nie zarowki?Cytat:
Tak lampy błyskowe, a jakie to ma znaczenie?Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Po wszelkich, dlugich i bezowocnych probach zrezygnowalem z dslr Canona i zakupilem E1, ktory wydaje mi sie najciekawsza propozycja w krainie syfry, w rozsadnej cenie. zdjecia przyrody- zielenie i inne barwy sa znacznie ciekawsze od tych z Canonowskiej matrycy. Takoz portretowe. Ciekawsza jest faktura obrazu i jego " charakter ".
Wczesnie firmy Olympus nie znalem i nie uzywalem. Na E1 trafilem w trakcie przegladania kolejnych ofert ( Nikon- nic specjalnego)
Moze w szybkim reportazu dla plastikowej kobiecej prasy Canon lepsiejszy. Kobitki lubia te gladkie plastikowe barbiepodobne buzie.
czesc.Ch.
ma znaczenie o tyle, ze z zarowymi to ja sam po mojej 10D widze... kupe, w kwestii odwzorowania barw. ciut lepiej z 80B, ale to nadal nie jest tak, jak mi sie podoba.Cytat:
natomiast z blyskiem oczekiwalbym lepszych rezultatow. koniec koncow, temperatura barwowa nieco bardziej zblizona do tego, na co skalibrowana jest matryca... i jak mowisz, ze i tu jest srednio, to nie jest to specjalnie pochlebne dla 20D.
Ja wybierając aparat dla siebie (ograniczenie do okolo 4000zł, reszta lampy tla itp) tez mialem spory dylemat. Za canonem (350) przemawiała rozdzielczosc (8mpx vs 5mpx, zawsze to zaleta) mniejsze szumy w studio to bez znaczenia ale w kosciele juz tak. I dwa porządne (tanie!!) szkła do portretu 50/1.8 oraz 80/1.8 czego w Olku niestety nie ma, W e1 zyskalem rewelacyjny kitowy objektyw dzieki ktoremu zmiescilem sie w tych 4000 łącznie z firmową kartą CF . Na + canona jest tez tani grip (ok 250 zł vs. 2500! aby ich pogielo z olympusa za tę cene:-x ).Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Wedlug moich wymagań na pozór Canon wygrywa poza jedną rzeczą ktora przesądzila o tym ze wybralem E1 wlasnie te nieszczęsne KOLORY!
Powiem tak: ja też mam czasem zastrzeżenia co do kolorów...
Robię tylko w RAW, uzywam przestrzeni Adobe, konwertuję CS2 i czasem odnoszę wrażenie że kalibracja body to nie byłby głupi pomysł...
Najwięcej zastrzeżeń mam tak jak autor wątku do zieleni. Być może wynika to z czułości oka na tą barwę. Zdarzyły mi się fotki gdzie trawa wyglądała dość podejrzanie i żadna korekta WB tego nie zmieniła...Być może winny jest mój monitor (jego gamut), dodam że skalibrowany sprzętowo, lub gamut drukarki (również skalibrowana) - bo na obu widzę czasem przekłamania zieleni....
Robiłem kiedyś zdjęcia córce, ubrana była w taki zielony T-shirt i siedziała na trawie. Kolory mówiąc delikatnie mnie załamały, zwłaszcza tego T-shirta który na zdjęciu w niczym nie przypominał orginału...
Err, tego...
Rozumiem, że wszyscy szanowni dyskutanci mają monitory pokalibrowane sprzętowo?
Używam 20D, a przedtem 10D, 300D, 350D. Jeszcze wcześniej skanowałem filmy (Nikon 4000 LS) i muszę powiedzieć, że to dopiero była zabawa z korekcją kolorów.
W 20D czy 350D nie jest to takie problematyczne ale może dlatego, że od 2 lat używam Capture 1 do konwersji z RAW. No i mam kalibrowany monitor :)
Pozdrowienia
Problemy z kolorem wcale nie oznaczają, że to wina aparatu!Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
Próbowałem obróbki w ACR i za nic w świecie nie dało się uzyskać poprawnych czerwieni -wiem, bo zrobiłem taki mały eksperyment ze zdjeciem z kościoła, gdzie leżał czerwony chodnik i w ACR nie dało się go zgrać poprawnie z otoczeniem.
W C1Pro na dzień dobry było o wiele lepiej, ale jak kupiłem profile Magne Nielsena do 1DMKII - wszystkie problemy przeszły. Nie ma już kombinowania zieleń-czerwień, światło-cień. Tych właśnie zakresów nie dało się wcześniej zgrać.
Mam wzornik Gretaga SG i legalnego Profile Makera 5.05 z opcją "camera". Może się skuszę i zrobię profile aparatów w studio. Nie wiem jak to wyjdzie.
Mogę spróbować dla 1DMKII, D60, 10D 350D - do nich mam dostęp.
Na razie profile Nielsena mi wystarczają, ale eksperyment można zrobić :)
Żeby w ACR można było używać własnych profili... ehh - chyba, że już można w nowej wersji?
Nik_Multimedia_Color_Efex_Pro_Complete_Edition_v2. 0 - FoliageCytat:
Zamieszczone przez mirhon
ten plugin bardzo dobrze sobie radzi z trawą :) no z zieleniami wogóle i nie zaburza balansu pozostałych barw.
Pozdrawiam
Trochę można poprawić ustawiając WB shift (20D) w menu. Mało się tym bawiłem ale bywa skuteczne.