A nie masz przypadkiem ustawionego jakiegoś przesunięcia WB w aparacie?
Menu->druga zakładka od lewej WB SHIFT/BKT
Wersja do druku
A nie masz przypadkiem ustawionego jakiegoś przesunięcia WB w aparacie?
Menu->druga zakładka od lewej WB SHIFT/BKT
To jest całkiem normalne, temperatura barwowa cienia jest całkiem inna.
Tutaj efekt 10s w photoshopie (ze stoperem).
Wg mnie wszystko jest ok. Jaka barwe moze miec bialy przedmiot oswietlony glownie od niebieskiego nieba ? No niebieski a tlo oswietlone Sloncem bedzie w porzadku.
No nie wiem, ja nigdy nie miałem takiego problemu... Chociaż z drugiej strony praktycznie nie korzystam z AWB tylko ustaiwam ręcznie.
A może kolega sprawdzić jaką temp. miał ustawioną na tym zdjęciu? Jeżeli za niską to wszystko wiadomo, coś nei tak z AWB w aparacie, jeżeli temp. właściwa jak na taką pogodę, to wtedy można szukac problemu w matrycy :/
Tak tak, jeszcze napiszcie, że aparat jest zepsuty do niczego się nie nadaje i trzeba kupić 1Dx :lol:
Coś w tym jest co piszesz, bo ja ze swoją 500tką miałem ciągle problemy z AWB ale raczej w drugą stronę - zdjęcia były zbyt żółte jak dla mnie. Po kupnie 5tki problem zniknął a AWB wrócił do łask :)
Ja miałem identyczny problem z 50d jak wywoływałem w Capture One Express w DPP było ok . W jakim programie obrabiasz rawy?
U mnie 400d AWB na zewnątrz pięknie działa,a 5dmk2 daje podobne efekty jak u Demonos.