To dość ciekawe, bo w firmie porównywałem 50-f/1.8 canona z 20d i 50-f/1.8 nikora z D70. Na 100% powiększeniu nikkor wypadał dużo gorzej od Canona, po zmniejszeniu - tym bardziej.Cytat:
Zamieszczone przez jetchan
Wersja do druku
To dość ciekawe, bo w firmie porównywałem 50-f/1.8 canona z 20d i 50-f/1.8 nikora z D70. Na 100% powiększeniu nikkor wypadał dużo gorzej od Canona, po zmniejszeniu - tym bardziej.Cytat:
Ale kity to co innego,sam go mam i przyznam,że to dość słabe szkło.No a kit do nikona jest ponoć bardzo dobry.
Do której wypowiedzi to sie odnosi? :DCytat:
I naprawdę - nie narzekajmy tak na kita. IMO - wcale nie jest zły, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego cenę. Ciekawe ile osób potrafiłoby rozpoznać różnicę na odbitce 20x30 między kitem i powiedzmy 50 f/1.8 (oba przykmnięte do 5,6) :P
No napisałeś,że nikkor na 100% powiekszeniu wypadł gorzej od canona,a ja napisałem,że kit nikona jest na 100% lepszy :P Myslalem,ze uznajesz iż to mało realne :P
Coś na podobieństwo tematu o który pytasz przeprowadzone zostało w jednym z ostatnich FVD (bodajże 1/2006) - oprócz testów kitów, użyto również odpowiedników Sigmy.
Ale po cholerę Ci taki test?
Mi wystarczy to, że aparat robi zdjęcia. I na dobrą sprawę rewelacyjnie sprawdzi się w tej materii 350D jak i D50.
Michu komórka też robi zdjęcia ;) Tak z ciekawości zapytałem,czy ktoś ma taki test i tyle :) pzdr.
Jetchan - jak komórki będą miały bagnet K, to pomyślę o tym ;)
A z jakiej odleglosci wy te 100% powiekszenia ogladacie? Bo jak z kilkunastu cm to nie tedy droga :roll: . Plakaty filmowe i billboardy tez z takiej odleglosci ogladacie? :?
Sprobujcie okolice 30% .
dodajmy jeszcze JAKIM programem - jeśli w PS to jest OK ale np. ACDSee oszukuje smoothingiem inne też coś tam knocą i mało który obsługuje profile :-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Janusz
To nie ma znaczenia. Wielkosc 100% powiekszenia sie nie zmienia w zaleznosci od programu - nie chodzi mi o "doprocessing" programu a tylko wielkosc.Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Tak jak nie oceniamy jakosci plakatu z odleglosci 15cm tak nie powinnismy ogladac zdjec w 100% powiekszeniu - w ten sposob oszukujemy siebie i swoje oczy, stawiajac niebotyczne wymagania swojemu body, szklom, umiejetnosciom (zarowno fotograficznym jak i graficznym) podczas gdy w efekcie koncowym - nasze zdjecia nie beda nigdy tak dokladnie ogladane.