Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Czy Widział ktoś taki test na necie?

Bywalec

Domyślnie Czy Widział ktoś taki test na necie?

Witam.Mam takie pytanie: czy ma ktoś linka (czy wogóle jest taki test na necie) do jakiegoś w miare wiarygodnego testu,gdzie porównane są dwa aparaty-nikon d50 i canon 350d przy takich samych szkłach?
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jetchan
    Witam.Mam takie pytanie: czy ma ktoś linka (czy wogóle jest taki test na necie) do jakiegoś w miare wiarygodnego testu,gdzie porównane są dwa aparaty-nikon d50 i canon 350d przy takich samych szkłach?
    obawiam sie, ze to jest technicznie niemozliwe (no prawie)

po wpisaniu w google 'D50 350D comparison' znalazlem miedzy innymi cos takiego
    http://www.hansgate.co.uk/wallpapers...view/index.htm

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jest to technicznie możliwe podpinając obiektywy niezależnych firm :-) . Jednak znając rozrzut jakości pomiędzy egzemplarzami tego samego producenta ,taki test jest bezcelowy.

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Jest to technicznie możliwe podpinając obiektywy niezależnych firm :-) . Jednak znając rozrzut jakości pomiędzy egzemplarzami tego samego producenta ,taki test jest bezcelowy.
    Dokladnie! Aby test byl miarodajny to fotki powinny byc wykonane tym samym szklem ...a nie takim samym

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    M42 i do przodu z testem (ale co tu porównywać )
    M 42 też nie można zrobić miarodajnego testu . Canon z przejściówką ostrzy na nieskończoność , a nikon nie , chyba że zastosuje sie przejściówkę ze soczewką , ale wtedy to zmieni wynik testu .

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

M42 i do przodu z testem
    a jak naczelny ustawiacz ostrosci bedzie mial cos nie tak z oczami? to co wtedy?

ale co tu porównywać
    No nie ma co Ja to wiem, Ty to wiesz, pani Halinka co pracuje na kasie w biedronce tez to wie ...ale widac kolega jetchan musi sie jeszcze o tym przekonac ;-)

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

ale mimo wszystko bardziej miarodajnym testem jest użycie "takiego samego szkła" chocby był rozrzut jakości, niż porównywanie co potrafi D50 i 350d na oryginalnych szkłach!Na Boga, tam też jest rozrzut jakości.

I tak amatorskie szkła Canona Nikona czy Sigmy są produkowane w Chinach.
    A tam wszystko zależy od tego ile zdążył się Chińczyk nauczyć podczas szkolenia trwającego pół dnia Nie oszukujmy się, liczy się ilość (zysk), a nie jakość.

Bywalec

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.Nie chodziło mi o jakieś super dokładne testy niezależnych firm itd-bo macie rację,to byłoby bez sensu,ale o jakiś zwykły test zwykłego użytkownika albo coś takiego.Po prostu z ciekawości.Dziwi mnie trochę,że nie ma takich testów na necie.DoMiNiQue ten link co dałeś fajny-na porównaniu zdjęć widać różnice.Nikon ma wg mnie trochę przyjemniejsze kolory na ustawieniach automatycznych-w canonie moim zdaniem zbytnio dominują czerwienie.Szczegóły na zdjeciu z nikona są też lepiej widoczne-ale to chyba po prostu sprawa niedoświetlenia w zdjęciu z canona.Wszyscy mówią ,że kit canona jest do bani.Mierzi mnie pytanie,jak wypadają oba body przy podobnych obiektywach.Ech,ale chyba nigdy się nie dowiem
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Bywalec

Domyślnie

Aha jeszcze jedno pytanie,które mnie nurtuje-ściągnełem sobie kiedyś takie same ujęcia robione 350d i d50 (kitami) na maksymalnych rozdzielczościach.Otworzyłem sobie w programie graficznym..no i..właśnie..Canon ma 8 mpx ,zdjęcie jest więc większe..na 100% powiększeniu szczegóły wyglądają gorzej niż na 100% powiększeniu zdjęcia nikona..ale..po dopasowaniu zdjęcia canona do wielkości zdjęcia z nikona to canon miał przewagę..nawet z kitem,który jest wg wszystkich do bani.Dobrze rozumuję,że to 8mpx jest przewagą w jakości (ostrości,odwzorowaniu)Czy nie ma na nią wpływu?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja nie narzekam na jakość swojego kita - myśląc o zmianie na coś lepszego mam jedynie na względzie jasność obiektywu(focę często na ślybach w ciemnych kościółkach i jaśniejszy obiektyw byłby baaaardzo wskazany)
    EOS 40D,T-17-50/2,8, EOS-350D, EX580 kit i kupa analogowego sprzętu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów