Odp: Pytanie do posiadaczy C 70-200 L f/4 is usm
Witam,
Ściągnąłem Twoje pliki testowe i przeanalizowałem programem ImageJ+GenerateMTF. Poniżej porównanie wadliwego i dobrego obiektywu (powiększony fragment wodowskazu z twego zdjęcia, wywołane z RAW za pomocą DPP ze standardowymi ustawieniami):
Wnioski:
1. prawy jest dobry - tak ma to wyglądać - przejście ("profil") ma szerokość 4..5 pikseli i jest "równomierne"
2. lewy jest uszkodzony
- lewa i dolna krawędź czarnego prostokąta są wyraźnie rozmyte, dodatkowo pojawia się brązowe przebarwienie na prawej i górnej krawędzi
- lewy profil ma szerokość 10 pikseli (!!!) co znacząco obniża MTFy (a więc "mydli" !), dolny 7 pikseli (też fatalnie)
- być może jest jakiś luz w torze optycznym i soczewki "drgają" w momencie robienia zdjęcia (?)
3. aby mieć pewność, zrób zdjęcie tablicy testowej (ISO lub lepiej czarne kwadraty - jak w Imatest) - stabilizacja wyłączona, statyw itd - powiększ obraz i zobacz, jaka jest szerokość przejścia czerń-biel ("profil").
Jak zrobisz (i zamieścisz) zdjęcie tablicy testowej (kwadraty) z odległości 3..5m, to mogę policzyć MTFy dla tego obiektywu...
Pozdrawiam, Alex
Ten obiektyw ma być ostry od pełnej dziury. Różnica między f/4 a 5.6 czy 8 jest minimalna i trzeba oglądać piksele żeby dostrzec.
Ja robię 90% zdjeć na f/4 bo nie widze potrzeby przymykania. Aberracje są żadne.
Mój pierwszy egzemplarz był na 100% ostry ale miał wadę AF. Po "naprawie" w serwisie Canona przestał byc ostry. Tak jakby walnęli go młotkiem. Drugi egzemplarz jest 100% ostry i AF działa bardzo dobrze.
Przy dobrze wyostrzonym samplu w LiveView (AF kontrastowy oraz ręcznie), jeżeli ciągle są wątpliwości czy jest ostro, to na pewno jest wadliwy egzemplarz. Wystarczy jedno ostre zdjecie na dowód, że optyka jest w porządku, chociaż nie powinno byc żadnego problemu z wyostrzeniem w LV za każdym razem.
Prawdę mówiąc, poza tym 70-200 IS L zepsutym przez serwis, nie miałem nigdy przedtem ani potem okazji doświadczyć optycznie mydlanego egzemplarza, tzn. sztuki gorszej niż powinna być (a każdy obiektyw testuję). Nigdy nie wybierałem obiektywów. Nie twierdzę, że to sie nie zdarza, ale mam wrażenie, że o wiele rzadziej niż można sądzić z forów. Natomiast AF fazowy...to już zupełnie inna bajka.
Alex, dzięki za szybką analizę :) Właśnie podobnej analizy oczekiwałem od serwisu, niestety :( Serwis twierdzi że ten obiektyw jest w pełni sprawny. Dla sklepu to zdanie serwisu jest wiążące więc nie pozostaje nic innego jak spotkanie w sądzie. Ciekawi mnie tylko jaki tam będzie rzeczoznawca i jak mam się przygotować do konfrontacji z dużą siecią rtv agd?
Cytat:
Zamieszczone przez
meeraz
Serwis twierdzi że ten obiektyw jest w pełni sprawny. Dla sklepu to zdanie serwisu jest wiążące więc nie pozostaje nic innego jak spotkanie w sądzie.
Zanim pójdziesz "na noże" spróbuj wysłać obiektyw na diagnozę do innego serwisu (Berlin?).
W sądzie konsumenckim zawsze jest rzeczoznawca, mam nadzieję że dobry. Jeżeli to nie pomoże to faktycznie diagnoza serwisu z Berlina.
Cytat:
Zamieszczone przez
meeraz
W sądzie konsumenckim zawsze jest rzeczoznawca, mam nadzieję że dobry. Jeżeli to nie pomoże to faktycznie diagnoza serwisu z Berlina.
Parafrazując: jak ktoś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
No właśnie tego się też obawiam :(
Cytat:
Zamieszczone przez
meeraz
Alex, dzięki za szybką analizę :) Właśnie podobnej analizy oczekiwałem od serwisu, niestety :( Serwis twierdzi że ten obiektyw jest w pełni sprawny. Dla sklepu to zdanie serwisu jest wiążące więc nie pozostaje nic innego jak spotkanie w sądzie. Ciekawi mnie tylko jaki tam będzie rzeczoznawca i jak mam się przygotować do konfrontacji z dużą siecią rtv agd?
Może w pierwszej kolejności zgłoś się bezpośrednio do Canona PL lub siedziby głównej z tym problemem. Serwis to nie Canon tylko tak samo jak Ty klient Canona, tylko w innym zakresie. Serwis może nie chce lub nie potrafi tego zrobić i nieważne tu jest brak chęci czy wiedzy, ważne jest to, że Ty zapłaciłeś i jesteś niezadowolony zarówno z produktu jak i z serwisu. Znając Canona i jego troskę o reputację własną to nie pozwoli sobie na takie podejście i wpłynie w jakiś sposób na serwis lub sprzedawcę w celu pozytywnego załatwienia problemu.
Dwa miesiące temu korespondencja z Canonem zakończyła się tym że wysłałem do nich sample i cisza. Może faktycznie się przypomnę z przytupem zamiast męczyć biedny serwis.
- - - Updated - - -
Na moją prośbę o nieobrobiony plik testowy serwis znów przysłał mi to:
https://www.dropbox.com/s/1tpbyjtq66...1319_07_12.JPG
Czy taką wielkość mają pliki z 5d? czy to jakiś zmniejszony jpeg?
Cytat:
Zamieszczone przez
meeraz
Dwa miesiące temu korespondencja z Canonem zakończyła się tym że wysłałem do nich sample i cisza. Może faktycznie się przypomnę z przytupem zamiast męczyć biedny serwis.
Tym bardziej, że masz podstawy ku temu w postaci porównania z właściwą wersją obiektywu. Wyklucza to jakiekolwiek błędy z Twojej strony wynikające z niewiedzy czy też braku umiejętności.