Ja również polecam, mam od ponad roku i nie żałuję zakupu. Szkiełko fajne, ostre, zabawa z GO daje ciekawe efekty. Do portretów super. :)
Wersja do druku
Ja również polecam, mam od ponad roku i nie żałuję zakupu. Szkiełko fajne, ostre, zabawa z GO daje ciekawe efekty. Do portretów super. :)
Nie mogę nic zarzucić. Jak trafi(nie pudłuje aż tak często, ale dobrych trafień też nie ma multum) to jest dość ładny obraz. Pod światło zdarzają się bliki a tak nie mam na co narzekać za bardzo w takiej kwocie.
http://www.youtube.com/watch?v=vzOLbMPe0u8
Chyba nie ma takiej potrzeby :lol:
Obraz jest ładny przy porównaniu np. z 50 mm 1,4 widać iż 1,4 jest ładniejszy ale bez porównań obraz jest naprawdę super. Jeśli chodzi o wady to na pewno wolny AF o tym, że brzmi jak mały transformers już nie mówię bo to kwestia przyzwyczajenia. Podsumowując jak na te pieniądze daje świetny obraz a poza tym już tylko wady ;)
bierz, kazdy musi go mieć. Jezeli sie zarazisz nim i ogolnie stałkami to niedlugo zamienisz na 50 1.4 tak jak ja :)
Rozpadł mi się na dwie części. I to jeszcze w czasach, gdy sprzęt przechowywałam w aluminiowym kuferku i obchodziłam się z nim bardzo ostrożnie. Jak trafił, to miażdżył ostrością. Ale najczęściej warczał, klekotał i nie trafiał. Więcej nie kupię (wolę manualne stałki M42, a do szybkich zastosowań C 2,8/60), ale jakbym go znów dorwała, to z AF nie korzystałabym wcale.
Również bardzo polecam to szkiełko. Za te pieniądze nie ma nic o porównywalnym obrazku (a już na pewno nic z AF)
Mechanicznie to szkło jest straszne. Cienki plastik obudowy, plastikowa mechanika wewnątrz, wpieniający odgłos AF. Jednak optycznie jest bardzo dobrze. Jedno z niewielu nie-eLkowych szkieł dające eLkowe kolory. Do zastosowań codziennych/uniwersalnych zbyt wąskie, ale warto je mieć. Do portretu - bomba, do macro - nie nadaje się. No chyba, że z jakimś konwerterem raynoxa.
Daje radę i w makro... Tu z pierścieniami, chyba wszystkimi naraz.
No to prawda szkiełko jak za te kase świetne, jest plastyczne i można sie fajnie pobawić.