dzięki za linki, faktycznie ,to chyba ta sigma to nie najlepszy pomysł, może lepiej faktycznie poczekać co pokaże ta nowa sigma 17-70 lub przeprosić się ze starym poczciwym tamronem, chyba na razie w tej cenie nie ma nic lepszego
Wersja do druku
dzięki za linki, faktycznie ,to chyba ta sigma to nie najlepszy pomysł, może lepiej faktycznie poczekać co pokaże ta nowa sigma 17-70 lub przeprosić się ze starym poczciwym tamronem, chyba na razie w tej cenie nie ma nic lepszego
Cytat:
Zamieszczone przez margo7355
Nie wiem na jakim forum znalazles takie opinie (o 2.8 oraz porownywalnosci wszystkich egzemplarzy) ale na pewno nie na tym :roll: .
Opinii o Sigmie mniej... bo gromna wiekszosc ludzi poleca wlasnie Tamrona i jest on popularniejszy... czy tylko dlatego ze fanatycy go bronia czy tez moze... po prostu jest lepszy? :roll:
Jeśli Twój Tamron był ostry od 5.6 to miałeś niezbyt udaną sztukę.
To fotka którą zrobiłem przed chwilą. 28 mm , f 2.8 . Uważasz, że mydło jest ?
http://www.negatyw.org/test/tamron2.jpg
;)
Różnica w jakości optycznej między sigmą a tamronem jest marginalna. Tak mała że nie da się rozstrzygnąć który obiektyw jest lepszy. Wszelakie testy i porównania to bzdura i strata czasu. W taki sposób można wykazać wyższość dowolnego obiektywu nad innym. Wypowiadać się który jest lepszy, może ewentualnie ktoś kto długo używał wszystkich obiektywów o których mowa.
Stoje właśnie przed dylematem zakupienia szkła o takiej rozpietości ogniskowej oraz światła 2,8.... przykłady Cichego przekonują mnie do Tamrona, ale czy ten testowany Tamron nie jest wybrany ze 100 szkieł?
Na Canona - dobrego canona mnie nie stać... Pozostaje Tokina AT-X 28-70 mm f/2,8 Pro SV i wyżej wspomniany Tamron...
Powiem krótko:
Jestem posiadaczem Sigmy 24-70 mm f/2,8 EX DG MACRO i jestem zadowolony, ale biorąc pod uwagę inne opcje (Canon)....może być jeszcze lepiej...;-)
Może, ale nie musi i na tym problem polega, że rozrzut jakościowy tych 24-70 f/2.8L jest spory, co nie tylko u nas na forum dostrzeżono, ale choćby i na Photozone :cry:Cytat:
Zamieszczone przez jrock7
No właśnie... kupowanie bez testów to loteria... stoję właśnie przed problemem kupna tego Tamrona... im więcej czytam tym większy mętlik w głowie, a może ktoś ma na zbyciu dobrego Tamrona?Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Cytat:
Zamieszczone przez jacab1
Tokina jest swietna optycznie ale autofocus skrajnymi punktami to porazka .. mialem taki egz. ze nie widzial nic poza centralnym AF w eos3, 300d --- nawet w pelnym słoncu - czyli kontrast zaj...
a on nic .... ale raz we francjiiii spotkalem canonowca z NZ i po pogaduszce przy latte powiedzial mi "no kto ustawia automatycznie ostrosc w Augenixie ... bo to jest pierwowzor tej TOKINY ... on robił to recznie w 1V dla plastyki tego obiektywu ..
To może trzeba jak ja kupić u Cichego. Wybierze, sprawdzi, zwłaszcza dla forumowicza, a i rabacik może zrobi...Cytat:
Zamieszczone przez jacab1