elekotronika przy dlugich czasach naswietlania sie nagrzewa i powstaje filetowy zafarb - z tego co wiem dotyczy wszystkich dSLR na rynku do conajniej 10 000zl a moze nawet i wszystkich. SPrawa normalna, nie ma sie czym martwic
Wersja do druku
elekotronika przy dlugich czasach naswietlania sie nagrzewa i powstaje filetowy zafarb - z tego co wiem dotyczy wszystkich dSLR na rynku do conajniej 10 000zl a moze nawet i wszystkich. SPrawa normalna, nie ma sie czym martwic
Rozumiem, że coś takiego występuje np. w D70, ale jesli Feder robił test i u niego jest wszystko OK, to coś mi tutaj nie gra.
Do Federa
Mógłbyś mi gdzieś wystawić Twoje fotki przy ISO 1600 i ISO 100 na 30 s razem z Exifem, chciałbym mieć jakiś dowód, że w innym 350 to nie wystepuje, jesli będe musiał sie barować ze sprzedawcą.
moze wyrazam sie malo jasno wiec powtorze:
w kazdej cyfrowej lustrznce przy dlugich czasach naswietlania a zwlascza podczas robienia kilku takich zdjec jedno po drugim (np. seria 10 zdjec po 30 sek) rozgrzewa sie elektronika i daje fioletowy zafrab, w KAZDYM (nie wiem jak jest w 1D ale mysle, ze apraty za wiecej niz 20 tys zl nas nie interesuja).
To czy zafarb wyjdzie (to kwestia czasu wiec raczej kiedy wyjdzie) zalezy od temperatury otoczenia, ilosci zdjec wykonanych na dlugich czasach i byc moze rowniez od ISO ale tego juz nie jestem pewien.
Swoja droga, co niby towim zdanie spowodowac ze w Twoim aparacie tak jest a w innych 350D zekomo tego niema, hmm? Uwazasz, ze 350D az taksie rozni od D70?... (w kwesti budowy technicznej)
Nie wnikam w kwestie różnic budowy pomiędzy D70 a 350D, chociaż tutaj teoretycznie mniej prądożerny cmos też powinien coś wnosić, bo teoretycznie powinien się mniej nagrzewać.
Nie robiłem serii zdjęć na 30s, ale pojedyncze fotki w sporych odstępach czasu, a aparat był w przerwach wyłączony.
Zresztą pierwsze zdjęcie na którym mi to wyszło, było jednocześnie pierwszym zdjęciem robionym dzisiaj tym aparatem, więc o specjalnie nagrzanej matrycy nie może być mowy.
Feder zrobił podobny test i twierdzi, że u niego nie występują zakłucenia, dlatego poprosiłem o udostępnienie jego zdjęć, żeby móc je porównać z moimi.
Jak do tej pory widac bylo takie cos tylko na CCD od "najkonuf", i to nie przy 30 sec a przy grzaniu matrycy dluzej nieco. CeMOSy na to nie cierpia tak bardzo, wiec twierdzil bym ze to nie jest normalne zjawisko i powinienes go oddac do serwisu/na wymiane czy jak tam pozwalaja Ci papiery.
Uważam tak samo jak KuchateK.
Zresztą poczytaj to
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Nocny_lipton_z_D70
Przeglądałem już tego linka. Tam to wyszło co prawda przy ISO 100, ale przy czasie powyżej 10min, u mnie jest lekko widoczne na ISO 100 jest juz przy 30s.
Potrzebuję tylko jakichś przykładowych zdjęć zrobionych 350D z kapslem na obiektywie przy czasie powiedzmy 30s na różnych ISO.
Wolę byc przygotowany załatwiając reklamację, więc jeśli ktoś mógłby poświęcić chwilkę na zrobienie tego testu i udostępnienie mi jego efektów, będę bardzo wdzięczny.
Poza hotpixelami jestes chyba pierwsza osoba, ktora zlapala tego typu efekt w takiej ilosci przy "tak krotkich" czasach. Mozesz isc reklamowac.
Czas naświetlania: 25s
ISO: 1600
redukcja szumów wyłączona
po konwersji z raw, bez ruszania jakichkolwiek parametrów wygląda to tak:
http://img370.imageshack.us/img370/9...1773rss7lw.jpg
Przed konwersją mam ogromne stado róznokolorowych pikseli.
Oakhallow