Zdecydowanie tak...
Jeśli jasna Sigma ze stałym światłem, to tylko Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM.
Pozdrówka!
Wersja do druku
Zdecydowanie tak...
Jeśli jasna Sigma ze stałym światłem, to tylko Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM.
Pozdrówka!
Miałem swego czasu trzy rózne Sigmy i ogolnie sie zawiodłem. Skompletowałem szklarnię ze szkieł Canona i jestem mega zadowolony :) Doradzam Canona.
Ja mam drugą Sigmę i na żadnej się nie zawiodłem w zestawieniu z 50D.
Polecam Sigmę 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM - warta każdej wydanej złotówki.
Również polecam posiadaną wcześniej Sigmę 18-200 DC OS f/3,5-6,3
jeśli ktoś potrzebuje takiego zakresu i światło nie przeszkadza.
Pozdrówka!
Ja to bym najbardziej polecił złożenie zestawu 10-2x + 24-105, ale pewnie chodzi o jasno i szeroko w jednym.
Skoro tak, to nie będę się kłócił, ale uważam, że autor powinien powiedzieć dlaczego postanawia zmienić? Na pewno nie chodzi tutaj o zakres ;)
media markt
17-55 to najlepszy uniwersalny zoom pod cropa i jeśli masz na niego pieniądze to bierz i się nie zastanawiaj. Wół roboczy w stylu 24-70 na FF posiadający dodatkowo IS. Jak dla mnie, póki miałam tylko cropa był jako uniwersalne szkło niezastąpiony :)
Canon 17-55. Poręczne toto nie jest. Drogie. Nie ma czerwonego paska i paszcza mu się wysuwa, ale się nie kręci. Za to obrazki produkuje imho najlepsze z cropowych zumów standardowych. A kilka ich przemieliłem, zanim stałem się posiadaczem C.
Używam i polecam... co do wad, to oczywiście waga, dość blado wypada pod ostre światło oraz korzystając z wbudowanej lampy trzeba pamiętać że na szerokim końcu obiektyw robi cień:/
Po za tym jestem zadowolony:)
Obecnie sigma ma tylko dwa, w sumie trzy interesujące mnie szkiełka:
8-16 lub 10-20 oraz 85/1.4 Z czego ten ostatni naprawdę robi na mnie dobre wrażenie. Nie tylko pod względem obrazka, ale i ceny ;)
Jeśli chodzi o wybór canon 17-55 czy sigma 17-50/2.8 HSM OS. Widziałem oba szkła w akcji. Żadne uszczelniane nie jest w dodatku (chyba) sigma jest względnie tańsza. Stąd zostają drobne na coś jeszcze ;)