Lepiej powiedz dlaczego? m43 ma spore możliwości rozwoju. W przypadku szkieł samsunga już tak kolorowo nie jest. Jeżeli chodzi o nexy, to sony dąży do rozwoju systemu nexa, który do poręcznych się nie zalicza.
Wersja do druku
po prostu nie wydaje mi sie, by ktoś chciał budować tzw. "system" na bazie bezlusterkowów. Koszty duże, a możliwości (np. szybkość, fotografowanie w słabych warunkach) dość ograniczone. Używam Nexa jako dodatku do lustrzanki, nie planuję kupować kolejnych obiektywów. Dlatego w pierwszej kolejności poleciłem C1100.
M4/3 przegrywa z Nexem jakością obrazka, zwł. w słabych warunkach oświetleniowych. To jest dla mnie gł. argument. Ale każdy kupuje to, co jest mu potrzebne; ważne, by przed zakupem wiedzieć, co się będzie fotografować.
Przemyślałem wszystko i jednak wybiorę lustrzankę i będzie to Canon 600D. Na początek przygody z fotografią na pewno wystarczy. Teraz tylko pytanie jakie dokupić do niego obiektywy? Całkowity koszt jaki mam zamiar wydać to 3,5K wliczając aparat.
Kup 50/1.8 (ok 400zł) i lub kita (podobny koszt) i się pobaw.
Potem przyjdź i powiedz czego Ci brakuje, pieniądze zdążysz wydać zawsze :)
Ja bym na Twoim miejscu nie leciał na marketing i brał używkę 40D\50D, ewentulnie coś z serii xxxD. Zostałby Ci 1000-1500 na obiektyw np taki Canon*17-85mm*f/4-5.6 :) Na początek styka :) Potem brniesz już dalej.
Do 600D dokup 18-55mm IS II i 50mm 1.8
Pozostałe pieniądze przeznacz na statyw, głowicę, filtry i torbę.
Kolega mówił, że zależy mu na filmowaniu, 40 i 50 nie filmują (pomijając cuda z firmware na 50tce).
I jeżeli "brnie dalej" to po co mu 17-85? za te 1000-1500 to lepiej już tego osławionego tamrona, między 2.8 a 4 jest duuuża różnica (co boleśnie odczuwam po zastąpieniu sigmy przez 17-40).
Tamrona i tak trzeba przymknąć do f4 (wiem, bo mam)
C 17-85 używany kosztuje 700 zł. (widziałem dziś w komisie)
na szerokim jest denny ale między 24-85 naprawdę świetny (zwł. na 85).
50/1.8 nigdy nie polubiłem, używam rzadko, ale rozumiem, że na początek może być (jako tzw. "stałka")
z korpusów zdecydowanie polecam 600d (lub 550)
Jeżeli manual (MF) Ci nie straszny (nie powinien*) to jak najbardziej trafnym zakupem będą szkła m42 + szkiełko AF 18-135. Zakres tego drugiego powinien zaspokoić podstawowe potrzeby. Ze szkiełek m42, wybierz (najlepiej) ogniskowe 24 lub 35, 50 oraz 85 lub 100 lub 135.
MF* w filmowaniu to podstawa, a możliwości stałek m42 z dobrym światłem dadzą Ci doskonałe efekty. Możesz zakupić szkiełko a'la 50mm można dostać ze światłem 1.4 Oczywiście znajdą się komentatorzy na technikę ostrzenia. Oczywiście ostrzył będzie w trybie LV, co przeszkodą nie jest ;)
Na początek to albo jak najtaniej, jeśli nie wiesz co Ci potrzeba... choć dla mnie to wyrzucone pieniądze. Albo oszczędzasz jeszcze troszkę i jedziesz od razu grubo czyli 5DII i jasne stałki bo i tak pewno za jakiś czas się na tym skończy. Wszystko zależy jak poważnie do tego podchodzisz.