moja kosztowala 790 w MM. W cennikach widzialem odrobine taniej.
Wersja do druku
moja kosztowala 790 w MM. W cennikach widzialem odrobine taniej.
Miałem siegmę 75-300DL i jak sobie dobrze przypomina działała w miarę poprawnie tylko na pełnej dziurze.Po przymknięciu 300D komunikował problem.A wogóle AF chodził jak traktor i to własnej roboty.
Co do sigmy 70-300 to są jej chyba trzy rodzaje DL,APO Makro SuperII i Makro SuperII (bez APO)
APO wyróżnia sie chyba tym ,że posiada trzy soczewki(dwie przednie i jędną tynią) ze szkła niskodyspersyjnego.Natomiast dwa poprzednie mają tylko jedną taką soczewkę.Sigmę APO można używać jako makro w przedziale 200-300.Pozostałe chyba tylko przy 300.
Posiadam tą APO i z 300D śmiga bez najmniejszego problemu.AF trochę głośny ale w porównaniu z 75-300 to go nie słychac.Ostrzy dosyć szybko.Początkowo zomowanie chodziło z delikatnym oporem ale teraz po trzech misiącach chodzi płynnie.
W tym zestawieniu nawet nieżle wyszedł http://www.photozone.de/2Equipment/easytxt.htm#Ztelel
Pozdrawiam serdecznie
Mam ta wersje Macro Super II bez APO. Macro chodzi w zakresie 200-300mm.
Przy pelnej dziurze i 300mm mam mydlo, ale po korekcie juz jest tak jak trzeba :)
Troche mi to rozjasnilo sprawe. Mysle ze tez do jakiejs sigmy 75-300 sie przymierze. Mam jeszcze jedno pytanie z innej beczki, w jakich sytuacjach i w jakim stopniu w 300d widac gorace pikselki?Ja u siebie przy fotografowaniu noca zauwazylem takowe.Jest ich co prawda doslownie kilka, ale jednak
Sigme bierz ale tą 70-300 a nie 75-300.Co do gorących pikseli to....mnie przynajmniej w oko nie wpadły a szukac naprawdę nie mam zamiaru.I polecam to wszystkim - nie wyszukiwac sobie problemów na siłe! :)Cytat:
Zamieszczone przez mike_p
Pozdrawiam
Witam wszystkich Canonierów!
Znalazłem to forum jakieś 3 tygodnie temu, a od dwóch mam 300D i standartowy problem :? - jaki obiektyw??
Trochę już przeczytałem i widzę, że z dłuższych i za niewielkie pieniądze to tylko Canon 70-210 USM pozostaje (głównie w sferze marzeń ze względu na zakończenie produkcji).
A może ktoś ma albo używał Sigmy 70-300 APO Super Macro II. Z testów wynika, że optycznie nie jest zła, ale mnie interesuje jeszcze szybkość AF w porównaniu np. do podobnych (70-300) Canonów i Tamrona.