Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 300d i 75-300 Sigmy

Mieszany widok

mike_p
    Guest

Domyślnie 300d i 75-300 Sigmy

Jestem nowym uzytkownikiem, dlatego na wstepie chcialbym sie przywitac. Jestem fotografem amatorem, jednak fotografia sie interesuje. Kupilem niedawno 300d z obiektywem 18-58mm czyli tzw KIT sprzedawany w komplecie. Niepowiem zakup tego sprzetu mnie troszke szarpna finansowo, ale jeszcze do tego chcialbym dokupic niedrogi (do 800zl) i nie tragiczny obiektyw 75-300, lub cos w podobnych granicach. Nie spodziewam sie cudow w tej cenie, ale cos na poczatek chcialbym miec.
    Słyszalem juz ze nie wszystkie obiektywy SIGMA pasują do 300d, trzeba w aparacie zmieniac chip.
    Czy sigma DL 75-300 1:4-5.6 bedzie pasowala bez przerobek do 300d?Jakie są ewentualnie wasze propozycje?
    Licze na fachowa pomoc

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

DL - Digital Lens bedzie pasowal do cyfrowego dslr`a.
    Poszukaj sobie Sigmy 70-300 APO Makro Super II. f4-5,6 Mialem taka i sobie chwalilem. Nie jest rewelacja ale jako standardowy zoom na poczatek akurat.
    dSLR + coś tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez santiblue
    DL - Digital Lens bedzie pasowal do cyfrowego dslr`a.
    Ciekawe skad tylko wziales ze oznaczenie DL znaczy Digital Lens? Pierwsze slysze a i podejrzewam ze firma sigma tez by sie zdziwila, gdyz wedlug niej DL oznacza Deluxe. To chyba nie jest forum, na ktorym pisze sie byle pisac.

"DL
    Deluxe. DL lenses are full feature lenses in spite of their modest price. Like other Sigma lenses, they are supplied with a custom lens hood and feature half-stop increments on manual aperture settings, depth of field scale, distance scale, infrared correction mark."
    http://www.sigmaphoto.com/html/lenses.htm

[ Dodano: 26-08-2004 ]
    mike_p,

Sigme 70-300 pasujaca do 300d (bo wlasnie sprzedalem taka osobie, ktora do 300d ja podpiela) kupisz uzywana za 300 zlotych (ja za tyle ja sprzedalem). Nie jest to rewelacja ale wszystko zalezy do czego bedziesz uzywal tego obiektywu.

Jesli chodzi o praktyke to:

- przeszkadzal mi w tej sigmie wolny i glosny zoom, ktory wydaje mi sie ze z moja stara analogowa lustrzanka dzialal lepiej - w cyfrze nie uzywalem juz go praktycznie - tylko MF
    - rowniez abberacje chromatyczne, ktore latwo sie co prawda eliminowalo w photoshopie.
    - dystorsje troche beczkowate ale mi to nigdy nie przeszkadzalo.

+niedrogi (tak jak napisalem na poczatku swoj za 300 zlotych sprzedalem).
    +niezle moim zdaniem rysowal - choc w przedziale ogniskowych od 200-300 spadek jakosci dalo sie odczuc.
    +funkcja macro 1:2 przy 300mm - nawet udalo mi sie jakies zlecenie tym macro wykonac wiec od biedy mozna macro strzelic choc nie jest to canonowska 50/f2.5

sporo opinii uzytkownikow tego obiektywu znalazlem rowniez na: http://carewicze.republika.pl/obiektywy_eos.html
    wiec jak bedziesz mial ochote to rzuc tam okiem.

pozdrawiam i zycze udanych zakupow.

mike_p
    Guest

Domyślnie

Dzieki za wskazowki, ale dalej nie bardzo wiem ktore sigmy beda pasowac bez wymiany chipa a ktore nie. Slyszalem wersje o numerze seryjnym powyzej 3001001 gdzie juz ogolnie wszystkie sigmy pasuja bez problemow.
    Co do samego producenta, nie uparlem sie akurat na sigme, tylko takie widzialem w ofertach na allegro, ktore wydawaly mi sie mozliwe. Rownie dobrze moze to byc jakis Tamron, lub jakis inny.

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to widac czytalem jakis przeklamany artykul. Zwracam honor w takim razie.
    dSLR + coś tam...

Domyślnie

mike_p,

niestety nie pomoge Ci, bo nie wiem, ktore obiektywy beda a ktore juz nie beda dzialac z cyfra. Mi kiedys na przyklad z moim 10d nie chcialy dzialac sigma 17-35 oraz sigma 105macro ale gdy je wymienilem na inny egzemplarz to wszystko bylo w porzadku. Tak wiec byla to raczej kwestia blednego obiektywu, ktory nawet i z analogiem by nie zadzialal. Najlepiej jesli bedziesz mogl sprawdzic obiektyw przed kupnem, ewentualnie pytaj na roznych forach o konkretne modele.

pozdr.

Początki nałogu Awatar lec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

hej, mam od 2 miesiecy Sigme 70-300 DL Macro Super II , Dziala z EOS300D bez zajakniecia.
    Moze nawet bym i ja sprzedal, ale nie za 300 zł To rozbój w biały dzień :P
    EOS 50D +BG-E2N+ EFS 17-85 IS | EF 50mm 1.8 II | CF8GB U4| LPro: Nova180AW

Domyślnie

lec,
    moja byla sigma 70-300 DL Macro Super (bez tej dwojki na koncu).

Początki nałogu Awatar lec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no ale i tak.... chyba ze byla juz troche wysłużona...
    EOS 50D +BG-E2N+ EFS 17-85 IS | EF 50mm 1.8 II | CF8GB U4| LPro: Nova180AW

Domyślnie

lec, jakos specjalnie wysluzona to nie byla. to jest po prostu normalna cena i tyle. nowka na ebay'u kosztuje niecale 120 dolcow czyli jakies 440 zlotych .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów