bardzo dziekuje za komentarz
Wersja do druku
bardzo dziekuje za komentarz
Zawsze zwracaj uwagę na tło.Unikaj agresywnego, stosuj rozmycia.nie fotografuj wtedy kiedy masz akurat ochotę ,tylko miej zawsze aparat gotów do użycia pod ręką i reaguj na sytuacje.Na większości zdjęć model patrzy na Ciebie i czeka aż pstrykniesz.
Własne dziecko to trudny motyw do nauki fotografii.Nigdy nie spojrzysz na zdjęcie obiektywnie.Zawsze będziesz widzieć swoje dziecko nie dostrzegając świata.Tak już jest.Fotografuj dla nauki tematy w stosunku do których nie ulegasz emocjom.
Wykonuj dużo powtórzeń ,stosuj bracketing.
Nie staraj się zrobić TEGO zdjęcia.Fotografuj.
Jeśli interesujesz się portretem dziecka,wstukaj w google i oglądaj,oglądaj..
powodzenia :smile:
moje nastepne wypociny , stosowalam sie do kilku zawartych w tym temacie wskazowek , no ale coz.... wiecie ,ze zaczynam dopiero .
6.
7.
8.
9.
10.
11.
staralam sie jak moglam ,zeby nie byly pozowane ale z dziecmi to masakra jakas :D Narazie musze przecierpiec ,ze mam jednego "modela" :)
rada odemnie, jezeli fotografujesz kogoś kto jest niższy od ciebie, w tym wypadku dziecko, spróbuj znaleźć się z aparatem na poziomie jego twarzy, zdjęcia pod skos nie są najlepsze, i jak juz mówiłem olej lampe narazie, moze na podwórku dość szaro ale uwierz mi nie jest ci ona potrzebna w takich warunkach, a jezeli już to zmiękczaj błysk, możesz wykonać softbox sam w domu jeżeli nie chcesz wydawać kasy,
Jeżeli obrabiasz zdjęcia to postaraj się coś zrobić z balansem bieli lub z samą kolorystyką, podkręć trochę to i owo, nie bój się próbować, bez tego zdjęcia są strasznie szare i smutne, dzieciak w kolorowe ciuchy ubrane, usmiech na twarzy, misiek w łapie a szaro na tym zdjeciu jak na pogrzebie :)
Fotki typowo do rodzinnego albumu. Wydaje mi się, że lepiej zrobić jedno dobre niż 4 podobne (6, 7, 8, 9). Zwracaj uwagę na kadr. Złe ujęcia kasuj już w aparacie.
6. ucięte ręce i za dużo góry, coś tam na płocie wisi
8. po prawej niepotrzebny kawałek muru
9. ucięta ręka, widać kawałek tabliczki na ławce
11. fajnie, że coś się dzieje, ale bałagan w tle
oj ,no zima jest przeciez :) jeszcze nie bardzo umiem przerabiac zdjecia . Narazie probuje , tutaj nie chcialam przedobrzyc . No , ale wszystko przede mna :) dziekuje za komentarz :)
nastepne zdjecia
12.
13.
14.
czy mniej wiecej oto chodzi ?
canon 600D
Nie. Proponuje trochę oddechu pooglądać fotki innych i oczywiście nie zrażać się.Cytat:
czy mniej wiecej oto chodzi ?
12 i 14 to to samo zdjęcie jednak z dziwnych przyczyn 12 jest znacznie bardziej rozmyta...coś ty tam zrobił? generalnie proszę wylącz lampę bo psujesz dość mocno zdjęcie, postaraj się o naturalne światło jeżeli nie potrafisz odpowiedni posługiwać się lampą. 12 i 14 dziecko wygląda jak po zdjedzeniu "grzybów" , 13 to samo co z 12, jakiś tandenty blur albo co... może zamiast na sile spróbuj na jakość, z dnia na dzien nie zmienisz swoich zdjęć więc moze cwicz cwicz cwicz i wrzuc foty za jakis czas , napewno progress będzie :)
błagam tylko wyłącz lampe , spróbuj moze cos taiego skonstruować
http://images33.fotosik.pl/400/4e311493a6990387.jpg
zrób dwa zdjęcia sobie syna, jedno z lampą drugie z dyfuzorem na lampie zobaczysz różnice :)