Może wystarczy zdjąć filtr i pstryknąć drugą fotkę ;)
Pozdrówka!
Wersja do druku
Może wystarczy zdjąć filtr i pstryknąć drugą fotkę ;)
Pozdrówka!
Wyjdzie kaszanka. Chyba, że potraktujesz warstwę z kolorem rozmyciem gaussowskim, ale wtedy może to wyglądać jak dzieła foto-ziutków.
Zresztą, to podobne do hdr-ów, jak są duże różnice w czasach naświetlania. Tylko tam wszystko jest w kolorze, no i są do tego odpowiednie programy. Prościej podmienić kanał R z B :)
Przyszła mi jeszcze do głowy jedna myśl. Być może to wina samego aparatu,w którym wyciągnąłem filtr z przed matrycy. W piątek zrobię konfrontację pomiędzy D60 bez filtra i zwykłym 30D. Zobaczymy co wyjdzie.
jaki masz filtr IR ( ile ma nm ) jeśli powyżej 700 to niebo powinno być ciemne
jeśli 580nm to przechodzi promieniowanie widzialne i niebo będzie niebieskie
ja mam filtry 850 do 1000 nm i moje niebo jest prawie czarne zieleń biała itd. - promieniwanie widzialne jest absolutnie odcięte
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przy 850nm tak to wygląda (wszystko jest w exifie)
Ja robiłem z hot mirrorem na Nikonie D50. WB na kawałek trawy po odwróceniu kanałów wychodziło mi coś takiego:
białych roslin nigdy nie uświadczyłem niestety. Na C5D1 jakbym nie ustawiał WB tak nic mi kompletnie nei wychodziło.
dzieki panowie.może faktycznie dokupie jakiś inny filterek. Jeżeli się okaże,że mój który ma 850nm będzie przyczyną wycinania koloru nieba,to sprawa będzie załtwiona.
pewex-czy możesz napisać jakie parametry posiada Twój filtr?
Kolory faktycznie, są zależne od mocy filtra. Mój ma chyba 750nm i przepuszcza w zasadzie dwie barwy, niebieski i żółty. Żółty się koryguje WB, zostaje sam niebieski :)
igi - masz chyba 720nm, a myślę że nawet 685 bo jak ma faktycznie 750 to by nie przepuszczał koloru widzialne jest 400-750. Filtry zresztą nie są całkiem dokładne. Np. mam Hoye 720nm - która po pomiarach w laboratorium ma ledwo 440nm, ale mam Opteke 720 która okazuje siębyć 830, a 1000 ma ledwo 880.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pewex bardzo ładne efekty dla mnie SUPER - ale IR to tzw. uzyskać efekt Wood'a ( biała zieleń )
pozdrawiam
Ja śmigam na Hoya R72 720nm. Niestety z białą zielenią miałem małe problemy :c
Pewex - balans bieli trzeba ustawić najlepiej w czerwcu - lipcu i to w południe ( wtedy jest najwięcej bliskiej podczerwieni) na bukszpan lub inny ciemno zielony krzew najlepiej filtrem 850nm. Przez filtry 850 to nie widać nawet włókna świecącej się żarówki 100W