Mając już 70-200, warto rozważyć 400/5.6. Co prawda brak IS, ale do zniwelowania monopodem (ew. silną ręką), a optycznie klasę wyżej od 100-400.
Ja na Axalp biorę 500mm ;-)
Wersja do druku
Mając już 70-200, warto rozważyć 400/5.6. Co prawda brak IS, ale do zniwelowania monopodem (ew. silną ręką), a optycznie klasę wyżej od 100-400.
Ja na Axalp biorę 500mm ;-)
Rozważam. Tylko to znowu 5k. Jak mi się AXALP spodoba, to wtedy można inwestować. Na razie jednak ...
z Axalpem jest tak, że jak raz pojedziesz to już zawsze będziesz jeździł...choć są wyjątki :) kupuj 100-400 nie kombinuj. To jest świetny obiektyw
Jesli nie chcesz stalki 400/5.6L , to zdecydowanie bierz zooma C 100-400 . Rozwaz na spokojnie i wybierz to , co najbardziej Ci odpowiada . Obydwie propozycja sa super msz .
100-400 to lepszy zakres (wygodniejszy), a do samolotów i tak będziesz przymykał szkło, więc różnicy w jakości nie będzie żadnej
400/5,6 jest optycznie lepsze, ale do spottingu chyba poręczniejsze jest 100-400IS.
No to miło będzie się spotkać. To też mój / nasz pierwszy dziewiczy wyjazd - jedziemy z Traphezz'em i Ossi'm. Będzie tłok; jak pingwinki to i wiatr nie będzie straszny. Budzik już nastawiłeś na 4.00?
A tak serio: testy-testami, a jak przychodzi do zdjęć to przekleństwa się cisną na usta z sigmą w rękach!!! Od dziś będę pisał sigma tylko z małej litery, bo na to zasługują. Do focenia latających się nie nadają.
Słuchaj muflona! czytaj to co napisał o najlepszych pokazach lotniczych - to stały bywalec i kopalnia doświadczenia.
400 5,6!!! O tak!!! Optycznie fenomenalne szkło! Brzytwa. I przy tym szybka. 100-400 bardziej uniwersalne zacne szkło. Jak na pierwszy AXALP do myślę, że będzie ok.
500mm - też chciałbym, nie mam. Tu już trzeba dużej wprawy i pewnej ręki oraz gruntownego przygotowania, bo to całkiem inny pokaz niż na lotnisku np. w Radomiu. W Axalp latają dużo bliżej i duuuużo szybciej - popatrz na relacje Sławka "Hesji" naczelnego świra. Poczytaj >>> http://lotniczapolska.pl/Axalp-2009-oczami-Hesji,10719 i http://hesja.pl/XPL/content/czytaj/a..._2011/fulltext.
Do 50D 70-200 z tc1,4 masz prawie 400 5,6 i trochę straty optycznie, ale zero wydatków w tej chwili.
Z chęcią wymienię informacje na temat wyjazdu do Axalp.
Pzdr. M.
@Mils. Decision made ;-) Dzięki za rady.
Sigmę odstawiłem, 100-400 pożyczone jedzie ze mną + 70-200+1.4. Zmieniłem tylko AF z 50D na 7D. Mam nadzieję, że będzie lepiej.
Co do wyjazdu. Jedzie nas również trzech - dwóch "pierwszaków" i jeden z doświadczeniem.
Muflona już kiedyś czytałem - fajna lektura. Muszę co prawda jeszcze ją raz przeczytać, żeby się przygotować.
Sigma 120-400 porażka jak dla mnie lepiej dozbierać... i kupić 100-400 jeśli chcesz taki zakreś bądz 400 5,6
możesz próbować z extenderem 1,4. Wszystko to zależy co chcesz osiągnąć
@travis25 - właśnie zrezygnowałem. 100-400 okazyjnie kupię ;-)
Zwłaszcza, że mam nadzieję na szybki i celny AF (wreszcie) w Canonie 7D.