Mój akurat wyzwala. Może ktoś kto ma 500D się wypowie.
Wersja do druku
W 60D jest taka możliwość.
Pogrzebałem w internecie - i faktycznie w 500D z lampy wbudowanej się nie wyzwoli, więc najtaniej wyjdzie chyba kabelek.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do 60D to źle Cię andymis zrozumiałem w pierwszym momencie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do fotoceli to też nie mam pewności czy się da w tych aparatach (manual flash), cho ć ktoś tu pisał, że się da.
Nie ma najmniejszego problemu - wpisałem 400d bo zaczeło sie od tego modelu, 500d został dopięty do wątku. Z mojej wiedzy to albo stopka aparatu albo kabelek. W każdym innym wypadku inna lampa , lub inny osprzęt i duzo wieksze pieniądze. Pozdrawiam
a mógłby ktoś podać taki przykładowy zestaw? Jakaś niedroga lampa i te potrzebne kabelki, żeby to wszystko działało? :) będę wdzięczna, bo naprawdę sporo tego w internecie a się nie znam i nie mam pojęcia co wybrać
Jeśli chodzi o kabelki to szukaj czegoś w rodzaju:
http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0
A jeśli chodzi o lampę to zależy za ile i do czego, sporo na ten temat na forum było pisane - poszukaj.
Tak, tak wiem że to było wiele razy poruszane, ale ile opinii tyle zdan i cięzko się zdecydować. W każdym razie przez taki kabel będzie działała każda lampa zdalnie tak? Czy to Canon, czy Metz, czy Nissin?
Kabel taki (do Canona, E-TTL) działa jak przedłużenie gniazda i każda lampa działająca z aparatem powinna też tak samo działać za pośrednictwem kabla.
Nissina 622 mozna trafic na rynku wtórnym za kwote pomiędzy 200 a 300 zł i jest to oferta warta zainteresowania. Palnik obracany w pionie i poziomie, TTL, fotocela świetnie współpracująca z lampą wbudowaną, manual - to bardzo dobre wyposażenie jak za te pieniądze a nie mysle aby posiadacz 400dchciał inwestować w 580 ale może się mylę ?