No dobra ale w ogole da sie cos w mojej sytuacji zrobic czy juz definitywnie po ptakach? Rozgladalem sie za firma odzyskujaca dane i wszyscy zaznaczali ze po napisaniu to nic nie zrobia. Stad moje watpliwosci w powyzszym poscie.
Wersja do druku
No dobra ale w ogole da sie cos w mojej sytuacji zrobic czy juz definitywnie po ptakach? Rozgladalem sie za firma odzyskujaca dane i wszyscy zaznaczali ze po napisaniu to nic nie zrobia. Stad moje watpliwosci w powyzszym poscie.
Otóż miałem właśnie podobny przypadek. Zdjęcia najpierw robione w Raw potem przestawione do JPG, zmiana karty i dalej w Raw i ponownie na pierwszą kartę i kilka zdjęć w Raw i potem do końca karty w Jpg. Wszystkie Jpgi robione po ostatniej zmianie zniknęły z pierwszej karty. Dodam, że karta była byle jaka (Pretec) ale udało się odzyskać wszystkie zdjęcia.Cytat:
Samo przestawienie rozdzielczości w aparacie nie jest powodem, że zdjęcia z karty wyparowały.
Spróbuj - ja na swojej karcie robiłem kilka eksperymentów i po kilku formatach i robieniu ponownie zdjęć udało się odzyskać bez problemu te sprzed kilku formatów. Zaznaczam, że nigdy nie robiłem zdjęć do pełnego zapisu karty.Cytat:
...a już na pewno nie używając powszechnie dostępnego sprzętu i oprogramowania, jak sugeruje Janek1977.
Pewnie nie chciało im się zajmować za grosze jakąś kartą z aparatu. Tak jak napisałem - formatowanie wcale nie usuwa danych, a jeśli to było tylko jednokrotne nadpisanie i może nie do pełna to spróbuj - co Ci szkodzi, według mnie jest duża szansa na odzysk. Kolega parę postów wyżej podał link do dokładnej instrukcji tego programu.Cytat:
Rozgladalem sie za firma odzyskujaca dane i wszyscy zaznaczali ze po napisaniu to nic nie zrobia.
Na koniec dodam: spróbujcie, zobaczcie co osiągnięcie i podzielcie się opinią na temat tego lub może lepszego programu, od samego gadania nic się nie odzyska.
Obawiam sie ze karta byla zapelniona prawie do pelna. No trudno, nic nie szkodzi sprobowac, odezwe sie jakby co.
Niby tak, ale odnalazłem stronę z dokumentacją do wymienionych przez Ciebie programów i sam autor ani słowem nie wspomina o możliwości odzyskiwania nadpisanych danych za pomocą tego softu. Wręcz podaje wskazówki, w jaki sposób tego używać aby przypadkiem np. nie zapisywać odtworzonych plików na tym samym nośniku itp. Z dokumentacji wynika, że program działa na zasadzie zupełnie zwykłego odczytywania kolejnych sektorów i sprawdzania, czy dane nie pasują do wzorca rozpoznawanego formatu pliku. Tą metodą nie odzyska się nadpisanych danych niestety.
Ale akurat w tym przypadku nie zależy mi, żeby "wyszło na moje" i wszystkim, którzy utracili swoje dane życzę aby udało się je odzyskać. :)
Dzieki, nie mysle zeby ktokolwiek tak odbieral Twoje posty, ja w kazdym badz razie wdzieczny jestem za kazda rade. Pewnie masz racje, w moim przypadku raczej nici z tego bo karte nadpisalem prawie do konca. Ale jak pisalem, co mi tam sprobuje i podziele sie wynikami, albo ich brakiem ;-)
Melduje, znalazlo moze ze trzy zdjecia z poprzedniaj sesji czyli widocznie nie nadpisalem sektora, w ktorym one byly.
Zawsze coś - spróbuj jeszcze raz ;-)
Hi...
Myslałem że to jakaś magia, ale ostatnio spotkało mnie dokładnie to samo - po zmianie przestrzeni sRGB na Adobe w puszce - zdjęcia które były na karcie w sRGB zniknęły. Nie zorientowałem się od razu bo to była dokumentacja. Ale dzisiaj szukam - jest dziura w numeracji i zdjęć niet :(. Zdjęcia zgrywane czytnikiem przez ZoomBrowsera.
Pozdrawiam...
możesz tez spróbować programu GetDataBack - jest on rewelacyjny!
Ja mam nawyk po każdej sesji zgrywam na kompa (jak bardzo ważne to jeszcze robie back-up na drugiego kompa) a potem z czystym sumieniem kasuje zawartość i co 4 raz robie format z aparatu... A i polecam dobre karty... Ja obecnie korzystam z Lexara i SanDiska (różne opinie ale zawsze używałem tych kart we wszystkich mediach jakie ja potrzebowały i nigdy nie miałem problemu)...