Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: odyskanie zdjęć Canon 500 D

Domyślnie odyskanie zdjęć Canon 500 D

Witam serdecznie , mam wielki problem , limit karty na moim aparacie Canon 500 D wynosił 600 zdjęć , będąc na wycieczce zrobiłam już 550 zdjęć i chciałam więcej więc stwierdziłam że zmienię rozdzielczość to będe mogła zrobić więcej niż 600 zdjęć, jednak kiedy zmieniłam rozdzielczość to owszem mogłam zrobić ponad 1200 zdjęć ale znikły tamte zdjęcia i nie mogę ich odzyskać , a bardzo mi szkoda tylu zdjęc , od uczestników wycieczki usłyszałam że jest taka możliwość , więc proszę was o pomoc jeśli jest to możliwe to jak można odzyskać te zdjęcia. I bardzo proszę prostym językiem :P bo ja się na tym nie znam , to nawet nie mój aparat tylko taty. Pozdrawiam .
    Ostatnio edytowane przez AUNE ; 19-09-2011 o 23:17

Domyślnie

Ściągasz program STĄD i instalujesz. Wyjmujesz kartę z aparatu i wkładasz do czytnika, czytnik podłączasz do komputera. Uruchamiasz program, wybierasz w nim nośnik, z którego chcesz odzyskać dane (czyli kartę) i klikasz OK. To może trochę potrwać, ale skutek powinien być pozytywny.
    D3

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Karta flash - raz nadpisane dane przepadają/są ekstremalnie trudne do odzyskania i to nie w warunkach domowych. Jeżeli po zmianie rozdzielczości zdjęć, zrobiłaś jakiekolwiek zdjęcia i dopiero po wykonaniu tych fotografii okazało się że brakuje pozostałych zdjęć to części materiału najpewniej już nie odzyskasz. Chociaż próbować można. Pamiętaj żeby działać na obrazie/kopii karty inaczej możesz wszystko dobić.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jeżeli po zmianie rozdzielczości zdjęć, zrobiłaś jakiekolwiek zdjęcia i dopiero po wykonaniu tych fotografii okazało się że brakuje pozostałych zdjęć to części materiału najpewniej już nie odzyskasz.
    Po nadpisaniu danych szanse na odzyskanie straconych obszarów są bliskie zeru - zdarza się, że co nieco da się odzyskać. Jednak te odzyskane dane są z reguły w stanie praktycznie szczątkowym.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Na szczęście da rade odzyskać nadpisane dane i to bez żadnego problemu - polecam program z mojego poprzedniego wpisu.
    D3

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

Tutaj opisałem jak korzystać z oprogramowania, o którym wspominał Janek1977.
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Coś już napisał Awatar yanovitz

Domyślnie

Jestes absolutnie pewien ze da sie odzyskac nadpisane zdjecia? Scenariusz jest taki: format karty i nadpisanie jej do pelna nowymi zdjeciami - watpie zeby sie dalo odzyskac te z przed formatu.

Domyślnie

Jestem pewny. Zajmuję się też kasowaniem dysków twardych i gwarancję klient dostaje po pełnym nadpisaniu dysku po raz dziesiąty. Użytkując kartę w aparacie "normalnie" nie nadpisujemy jej do pełna wielokroć razy jeśli chcemy odzyskać zdjęcia.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są sytuację, gdzie danych odzyskać się nie da, ale z tego co opisuje AUNE to moim zdaniem szansa na odzyskanie wynosi 99%.

P.S. Program, który poleciłem został mi polecony właśnie na tym forum. Zdjęć z mojej karty nie mogłem odzyskać żadnym profi programem, a ten darmowy okazał się w tym mistrzem.

Acha... i jeśli ktoś myśli, że format dysku czy karty usuwa dane to tak nie jest - usuwa tylko nazwę i dane o lokalizacji pliku.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Janek1977 ; 20-09-2011 o 11:29
    D3

Coś już napisał Awatar yanovitz

Domyślnie

Janku w takim razie jesli nie masz nic przeciwko to poprosilbym Cie o pomoc - zdalnie oczywiscie bo ja wlasnie w takiej sytuacji jestem. Dzis wieczorem pobiore ten programik i zawalcze z rzeczona karta. Jak nie masz nic przeciwko to moze moglbym Ci meila podeslac na priva?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AUNE Zobacz posta
    Witam serdecznie , mam wielki problem , limit karty na moim aparacie Canon 500 D wynosił 600 zdjęć , będąc na wycieczce zrobiłam już 550 zdjęć i chciałam więcej więc stwierdziłam że zmienię rozdzielczość to będe mogła zrobić więcej niż 600 zdjęć, jednak kiedy zmieniłam rozdzielczość to owszem mogłam zrobić ponad 1200 zdjęć ale znikły tamte zdjęcia i nie mogę ich odzyskać , a bardzo mi szkoda tylu zdjęc , od uczestników wycieczki usłyszałam że jest taka możliwość , więc proszę was o pomoc jeśli jest to możliwe to jak można odzyskać te zdjęcia. I bardzo proszę prostym językiem :P bo ja się na tym nie znam , to nawet nie mój aparat tylko taty. Pozdrawiam .
    Samo przestawienie rozdzielczości w aparacie nie jest powodem, że zdjęcia z karty wyparowały. Czy było robione coś jeszcze? Format karty, kasowanie poprzednich zdjęć...? Jeżeli nie i jeżeli jesteś absolutnie pewna, że tych fotek tam nie ma, to prawdopodobnie karta uległa uszkodzeniu a to, że zbiegło się to w czasie ze zmianą rozdzielczości to czysty przypadek.

Często zdarza mi się wręcz żonglować rozdzielczością i nigdy nie przytrafiło mi się nic podobnego.

Popróbuj wspomnianego wyżej oprogramowania. Jeżeli uszkodzenie jest tylko logiczne a nie fizyczne, to przynajmniej tę nienadpisaną część fotek może uda się odzyskać. Nadpisanych to raczej nie, a już na pewno nie używając powszechnie dostępnego sprzętu i oprogramowania, jak sugeruje Janek1977.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów