zakres 55-100 olać. jeśli dasz radę uzbierać, to bierz... dobrze by było jakbyś mógł sobie przetestować któryś. wpadaj na zlot do pragi ;)
Wersja do druku
zakres 55-100 olać. jeśli dasz radę uzbierać, to bierz... dobrze by było jakbyś mógł sobie przetestować któryś. wpadaj na zlot do pragi ;)
Zamowie u dystrybutora, poczekam z 3 tygodnie i dojedzie :) Przetestuje jak bede juz mial. Jesli cos mi w ogole testy powiedza. Ba! Jakie w ogole testy? :)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Zadziwiajace, ze na stronie CANONA nie ma specyfikacji technicznej tego szkla!? Jesli bede zalowal, ze olalem zakres 55-100 to Cie zabije Tomek! ;-)
Przecież już ci Tomasz odpowiedział. Dwa razy tak, dodam jeszcze że 100-300 jest zdecydowanie solidniej wykonany.
na stronie canona nie ma specyfikacji? jest! sam link podpiąłem w bazie wiedzy,
Taaaa... :/Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
http://www.canon.pl/produkt/kategori...USM,p,418.html
;-)
A podpowiedz mi i innym - tak praktycznie i konfrontujac sie z tematem watku - po co ci do sportu FTM i IF ?Cytat:
Zamieszczone przez Silent Planet
Znaczy jak czesto w fotografii sportu potrzebujesz recznie ostrzyc/doostrzac i jak czesto uzywasz np filtru polaryzacyjnego?
Od innych wymagasz czytania ze zrozumieniem, a sam tak nie robisz.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Bardzo nieładnie.
Co napisałem: te obiektywy z USM nie mają żadnych udogodnień jakie niesie ze sobą USM, czyli FTM i IF.
Czyli, że nie uważam te szkła w wersji USM za pełnowartościowe ultrasłoniki.
I tylko to napisałem.
Nigdzie nie napisałem, że w foto sportowej potrzebuję cokolwiek polaryzować lub ręcznie przeostrzać. Jak to mówią w poznaniu: "nie wkręcaj mi korów"...
Pozdrawiam.
FTM to dla mistrzów, a IF zwykle niesie ze sobą szybszy AF.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No nic, w takim razie wezme 100-300 USM ;-)Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Co znacza owe skroty IF oraz FTM?
IF = Internal Focusing - ostrzenie odbywa się wewnątrz obiektywu, przez co przednia grupa soczewek pozostaje nieruchoma ( nie obraca się itp. )
FTM = Full Time Manual - możliwość ręcznego przeostrzenia pierścieniem ostrości nawet wtedy, gdy obiektyw jest w trybie AF.
Funkcję tą posiadają tylko obiektywy z pierścieniowym silnikiem USM ( Ultrasonic typu "Ring" ).