Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Do sportu...

Domyślnie Do sportu...

Nie znalazlem tutaj jednoznacznej odpowiedzi, jesli chodzi o roznice pomiedzy dwoma obiektywami: Canon EF 75-300 mm f/4.0-5.6 III USM i ta sama wersja, ale bez USM. Chce zamowic jeden z nich, juz jutro, jednak miotam sie z podjeciem decyzji - ktory? Bede glownie fotografowal sport (siatkowka). Obecnie na hali, latem wiadomo, plazowka. Byc moze czasem jakies ptaszki, makro. Zastanawia mnie czy i jaka bedzie roznica pomiedzy tymi obiektywami dla tych zastosowan? Pomozecie? Zastanawiam sie ewentualnie nad obiektywem Canon EF 90-300DC, jesli uznacie, ze jest lepszy. Choc wole zakres 75-300.
    Od razu nadmienie, ze nie stac mnie na eLki i inne obiektywy, powyzej tysiaca zlotych.
    Z gory dziekuje za pomoc.

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Polecam Ci temat pt. "te wszystkie trzysetki" lub coś mniej-więcej tak właśnie brzmiącego.
    Było toto tu już wałkowane.
    Poszukaj sobie.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    Polecam Ci temat pt. "te wszystkie trzysetki" lub coś mniej-więcej tak właśnie brzmiącego.
    Było toto tu już wałkowane.
    Poszukaj sobie.
    Czytalem wlasnie temat te wszystkie trzysetki, jednak nadal nie wiem co zyskam biorac ew. wersje z USM :/

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

szybkosc AF. Bierz koniecznie USM. I to pewnie 100-300 bo chyba jeszcze szybszy. Sportowcy lubia szybko sie ruszac
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

TEORETYCZNIE szybkość działania AF.
    Teoretycznie.

A w praktyce przy tych szkłach nie ma to większego znaczenia.
    Te USM-owskie szkła nie mają ani FTM, ani IF, ani nic co niesie ze sobą dobrodziejstwo USM.

Edit:
    I piszę o 75-300 i 90-300. Bo widzę, że Tomek wyskoczył jak zwykle z 100-300, a to już trochę inna półka.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    szybkosc AF. Bierz koniecznie USM. I to pewnie 100-300 bo chyba jeszcze szybszy. Sportowcy lubia szybko sie ruszac
    chyba, ze szachy wchodza w gre
    chociaz ogladajac szybkie partie, to nie wiem czy to takei latwe do obcykania jak sie wydaje
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Domyślnie

No siatkowka bywa dynamiczna i szybka. Zatem wezme wersje z USM. Jeszcze tylko dla czystego sumienia, bo wspominaliscie, ze ten 100-300 USM to inna polka, jak mniemam wyzsza. Lepiej ostrzy niz 75-300 czy jest szybszy?

Na marginesie Tomku, robilem zdjecia na mrozie w gorach tydzien temu Ani snieg, ani mroz, ani tez upadki podczas szusowania z aparatem w plecaku okazaly sie niegrozne! Oczywiscie po wejsciu do pomieszczenia wszystko zaparowane, jednak po krotkim czasie moglem juz focic i przegladac wszystko! Dzieki za rady i za dodanie mi odwagi

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Simon, obejrz zdjęcia z 100-300 w mojej galerii. Jest szybki (to opinia nawet Muflona, z jego praktyką z 70-200L ) i ładnie ostrzy. Tamtych mniejszych nie miałem. Jest trochę droższy, ale nie jest to olbrzymia różnica.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jestem od niedawna posiadaczem 100-300 i mogę go polecać z czystym sumieniem. Przed zakupem wertowałem fora foto chyba z miesiąc na początku miałabyć Sigma 75-300 ale o jej wolnym AF było dosyć sporo więc sobie ją odpuściłem. Z tego co przeczytałem Canon 75-300 jest słaby optycznie i zostaje dużo w tyle za 100-300. Co do działania AF to jest szbki od 100-200 potem od 200-300 trochę zwalnia. Ogólnie zdjecia bardzo ładne, obiektyw dobrze wykonany sprawia miłe wrażenie jak się nim foci.
    Canon 4ever

Domyślnie

Simon, obejrz zdjęcia z 100-300 w mojej galerii. Jest szybki (to opinia nawet Muflona, z jego praktyką z 70-200L ) i ładnie ostrzy. Tamtych mniejszych nie miałem. Jest trochę droższy, ale nie jest to olbrzymia różnica.
    No cholera no
    Pisalem, ze do 1000zl chce kupic
    Poza tym co zrobic z zakresem 55-100?
    Kolejny obiektyw?
    No i badz tu teraz madry...
    Czy ten 100-300 dla moich zastosowan bedzie zdecydowanie lepszy optycznie i szybszy od 75-300?
    350D mam od niedawna, w zasadzie ucze sie jeszcze aparatu

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów