DObry temat, bo sam przymierzam się do zmiany puszki i nie wiem czy 1D mark II czy 7D...
Wersja do druku
DObry temat, bo sam przymierzam się do zmiany puszki i nie wiem czy 1D mark II czy 7D...
1D II to dosyć leciwa puszka. W 7D na pewno przydaje się mikrokalibracja, wyższe używalne ISO. Nie bawiłem się nigdy 1D, więc trudno mi stwierdzić, na ile ten AF różni się od tego z 7D nie licząc ilości punktów AF. Nie sądzę jednak, żeby była to jakaś diametralna różnica na korzyść 1D II.
W dziale canon dslr jest już kilka wątków na ten temat.Przypominam regulamin pkt.2.Przenoszę.
No ja do swojej 450D też dokupywałem 7D. W przypadku AF odczułem sporą różnicę. Dla przykładu powiem, że dla mnie szkło 50 1.4 na 450D było dobre, aczkolwiek na pełnej dziurze musiałem naprawdę się starać, zdjęcia na bezdechu :).
Od zakupu 7D używam tego szkła prawie non stop, bowiem na pełnej dziurze w/w po prostu zachwyca ostrością i to prawie na każdym zdjęciu.
Zapewniam Cię, że odczujesz różnicę w precyzji i szybkości.
Używam siódemeczki od ponad roku, fotografuję głównie piłkę ręczną na niezbyt jasnej hali (+ inne sporty naturalnie też). Nie mam żadnych zastrzeżeń do pracy AFa w tym body przy cięższych warunkach oświetleniowych, czy przypięte 70-200 2.8 czy 135/2 czy inne szkło, spokojnie dają radę :) Jedyne co zauważyłem to gubienie się pod bardzo mocne światło, ale to chyba normalka jak jest kontrowe:) Co do sportu to zależy jak sobie poustawisz wszystko. Najlepiej dopaść gdzieś body i się pobawić podpinając swoje szkła
Warto bardzo (podkreślam bardzo) dokładnie przestudiować i przemyśleć instrukcję, głównie od str. 87 do 91. Szczególnie własciwości pomiaru punktowego i strefy. Kiedy jaki tryb zastosować dojdziesz po paru (? :-) ) próbach, podobnie: jak nauczyć się szybko przełączać tryby bez odrywania oka od wizjera. Wtedy masz szansę przestać myśleć o AF w 7d.
Oficjalnie Canon ogłosił 60D jako następcę 50D... :shock:
Ale jak dla mnie, to logicznym następcą 50D (nie w prostej linii) jest właśnie 7D.
Pozdrówka!
Uważam, że AF w 7D jest niezły. To ten właśnie model stworzono do reporterki. Ja nie mam z nim żadnego problemu :)