może sobie napraw?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75243
Wersja do druku
może sobie napraw?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75243
Jeżeli chcesz kupić tą lampę, ponieważ już ci jest potrzebna, to paradoksalnie może być lepszym pomysłem kupienie lepszego szkła kosztem lampy, ponieważ żeby nauczyć się dobrze pracować z zewnętrznym fleszem potrzeba trochę czasu i sam fakt posiadania niekoniecznie pomoże ci w wakacyjnych fotkach. Oczywiście można wszystko robić na auto i masz ewentualny zysk na samej mocy błysku, gdzie wbudowana lampa nie daje rady.
Podsumowując:
Jeżeli potrzebujesz lampy na już tylko z powodu mocy to bierz lampę i kita. W przeciwnym wypadku, jeśli dopiero na spokojnie chcesz się uczyć pracy z fleszem (mi trochę zajęło zanim zacząłem wyczuwać sprawę) to polecałbym nieco lepsze szkło, a później jak doskładasz - flesz.
Dzięki wszystkim!
To jeszcze takie pytanko, czy niedzielny pstrykacz, oglądający zdjęcia na słabym monitorze laptopa lub na odbitkach nie przekraczających 15X21, nie pawający się zbytnio obróbką zdjęć rzeczywiście zobaczy różnicę 1300pln między Kitem 18-55 is a Tamronem 17-50/ 2.8 VC ? Te 1300 pln to dla mnie niestety dość duże pieniądze i muszę 10 razy pomyśleć nim je wydam :(
I weź tu miej cierpliwość :-D
U mnie raczej ta awaria nie jest kwestią wymiany taśmy gdyż silnik Autofocusa się kręci ale tylko w jedną stronę- ostrzy do nieskończoności, łapie ostrość ale nie potrafi wrócić.
No to stary, ja na Twoim miejscu zbierał bym na nowy lepszy obiektyw a ten na razie zostawil. Jeżeli działa Ci potwierdzenie ostrości to jakoś dasz rade przez jakiś czas ;)
Ewentualnie mogę Ci opchnać mojego KITa z IS gdyz kupiłem sobie nowe szkło (właśnie leci do mnie Canon 17-55, mam nadzeije dostać go przed weekendem :) )
Na naprawie kita się nie znam, ale widzę dwa rozwiązania:
1) Kupujesz używanego KITa IS - da się wyrwać nawet za 150 zł + lampę (jeżeli NAPRAWDĘ jej potrzebujesz, a nie dlatego, że kit za ciemny).
2) Tamron 17-50/2.8 (używki koło 900 zł stoją, nówki za 1200). Ewentualnie możesz dołożyć pareset zł do wersji z VC.
Ostatnio można nawet wyrwać Tamrona 17-50/2,8VC z prywatnego importu za 1200zł :)