Tamron VC
Wersja do druku
Tamron VC
ciężki temat przerabiałem, powiem co ja zrobiłem - policzyłem kadry (powyżej 200mm) z pleneru na którym używałem tele (bo zwykle praktycznie nie używam tele) i wyszło że paru kadrów bym nie zrobił, kupiłem 70-200/4 i rzeczywiście na kolejnym plenerze paru kadrów nie zrobiłem, a raczej zrobiłem ale mogły być odrobinę lepsze gdybym miał coś dłuższego. Z brakiem stabilizacji sobie radzę bo i tak focę praktycznie zawsze ze statywu, praca pod światło - mhm większość kadrów ostatnio zrobiłem pod światło i mz jest bardzo przyzwoicie (pod warunkiem że źródło światła nie jest w kadrze). trzeba zdecydować czy 200mm jest wystarczające czy nie, jeśli nie to składać na 100-400L.
a ja bym jednak patrzyl przede wszystkim na potrzeby i zastosowania, a potem na etykietke.
70-200/4 nonIS mialem, niedawno zamienilem na nowy 70-300 IS i w porownaniu z tym nowszym bialym to, ajm sorry, ale 70-200 dosc mocno kuleje pod wzgledem golej rozdzielczosci. o roznicy miedzy 200 a 300 mm to mi sie nie chce pisac, bo to tylko uzytkownicy 70-200 uparcie brna w zaparte...
co kto potrzebuje, masz FFa to i 200mm "trochę inne" jest, i jak widać kupiłeś canona L pomimo "ogromnej" oferty zoomów z zakresem 70-300 systemowych i niezależnych producentów, czemu nie kupiłeś tamrona?
to jest bardzo celne spostrzezenie. ale i 70 jest inne i taki 70-200 to zupelnie inny funkcjonalnie lens w cropie czy FF.
ze wzgledu na osobiste wymagania i chcenie.
wymagania to: uchwyt statywowy, mocne kolory, uszczelnienia, trwalosc.
chcenie: sprawniejszy niz w Tamronach AF, lepsza budowa mechaniczna.
inna kwestia, ze w moim przypadku 70-300 to w zasadzie podstawowy zakres, a jego cene dalem rade strawic (summa summarum, po sprzedazy 70-200/4 i 300/4 dolozylem 400 EUR). ale w tym watku rozchodzi sie o wybor miedzy 70-200/4 a ww. Tamronem 70-300, i to jest zupelnie inne zagadnienie...
70 jest "inne" mz bardziej używalne na FF. co do wyboru to w tym przypadku użytkownicy porównują obiektywy cenowo a nie pod względem ogniskowej czy innych cech.
Ja się cieszyłem Tamronem 10 miesięcy.. aż coś wypadło ze środka i 2 tydzień czekam na ekspertyze.. jeśli zakup na lata to tylko Canon. Moim zdaniem :)
Z tych dwóch, zdecydowany głos za Tamron 70-300 VC...
Pozdrówka!