10 byłoby lepsze gdybyś pokazał trochę wiecej oczu :)
Wersja do druku
10 byłoby lepsze gdybyś pokazał trochę wiecej oczu :)
Nie bież to co jest tylko Ty panujesz nad kadrem. Poczytaj na temat podziału kadru. O lini horyzontu tak wiele napisano i centralnych kadrach też. Czytanie naprawdę nie boli. Np.: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75868:!: oraz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1510
wszystkim tym zdjeciom brakuje ostrosci.................i to naprawde bardzo
... chyba ze mam cos z monitorem:)
dalej na większości zdjęć nieostro(może tego tamrona wartoby dać do kalibracji?), kadry mało ciekawe.....kolega Bogdan60 dobrze Ci radzi :-)
16.
17.
18.
19.
20.
Co do tego, ze nieostro - wydaje mi sie, ze wina lezy po mojej stronie a nie obiektywu. Ja sie dopiero ucze. Te zdjecia sa w sumie pierwszymi jakie robie (nie liczac sporadycznie tych strzelonych na wakacjach i nie swoim aparatem). Co do czytania, to czytam i przegladam zdjecia innych - zobaczymy co czas przyniesie...
To jest strzelone w dosc ciemnym pokoju i wydaje mi sie, ze ostrzy... 1/50, 2.8 ISO 100 Pozdrawiam :smile:
21.
4. Wyróżnia się na tle innych zdjęć, coś w tym jest - nie wiem co... ale coś jest.
10. Ostrość wg mnie nie tam gdzie trzeba.
11. Strasznie wąski kadr w dodatku ucięte palce.
12 - 20. Używanie f32 do f20 zwykle powoduje straszny spadek jakości - zejdź do f9. Wtedy pogadamy o ostrości.
W koncu cos konkretnego i jakas podpowiedz - dzieki :D
Co do ostrosci i AF, to podczas ustawiania recznego zdjecie czasami nie jest takie jakie chcialbym, aby bylo. A na automatycznym nie zawsze trafia tam, gdzie chce, aby bylo trafione. Na recznym drazni mnie to, ze mam tylko jeden punkt do wyboru... :roll:
Co do przyslony i w sumie ostrosci zdjec, to usiadlem i pomyslalem chwile - wydaje mi sie, ze zle dobralem czasy wzgledem ogniskowej...
Jeszcze raz dziekuje za ocene i podpowiedz :wink:
Wydrukuj sobie tablicę testową. Jeśli nie trafia tam gdzie oczekujesz, to czeka Cię serwis.
1. Unikaj takich kadrów, są dosyć nie miłe podczas oglądania -szczególnie przy przesłonie 2.8
- jeśli jednak masz tylko taką opcję przymknij do 4.
- możesz oczywiście wykorzystywać inne obiekty by tworzyć naturalne ramki ;)
2. Znowu kadrowanie, po boku masz jakiś obiekt, który naprawdę odbija się na zdjęciu.
3. zdjęcie się nie ładuje :(
4. moje oczy ;) ostry ten efekt hdr
- jeśli mam Ci jakoś pomóc, to zalecam zasadę. Ucz się jednego do mistrzostwa, a potem bierz się za następne
5-6. prześwietlone proste, nic nie wnoszące zdjęcia :(
7. Przesadziłeś z kontrastem. Dodatkowo horyzont nie jest prosty. Polecam wpierw naukę kadrowania, nawet na komputerze, a następnie zabawę efektami ;)
8-10. Jakoś nie mogę sobie przyswoić tych zdjęć. Jeśli pozwolisz wrzucę swoją interpretację 10tki. Jeśli chodzi o widoczki to pomyśl nad filtrem polaryzacyjnym.
11. Nie jest źle, ale stara zasada mówi - 'nie ucinaj kończyn'
12-18. Niestety jest tak jak orzelpiotr, pisze. Przy wyższych przesłonach na obiektywach za małą kasę jakość gwałtowanie spada. Przedział od 7.1-11 jest najlepszy. Dodatkowo stawiam na to, iż nie byłeś w stanie utrzymać aparatu i mogłeś go poruszyć ;)
Jeśli chcesz dobrze robić zdjęcia - wpierw zajmij się kadrem. Kwestia obróbki sama potem przyjdzie ;)
Pozwoliłem sobie na edycję zdjęcia 11 i 19 ;) Jak coś to ślij pw, co i jak ;)
11.
Uploaded with ImageShack.us
19.
Uploaded with ImageShack.us