Odp: canon 100mm 2.8L macro - dziwne zgrzytanie w systemie autofocusa
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
W brew pozorom 100L jest bardzo ciche... Jak usłyszałem znajomego 70-200 IS to się przeraziłem ;)
Sama praca jest przyjemna, niestety start i stop to skrzynia 30 letniego malucha (chodzi mi o 100L).
http://youtu.be/fXV5y7A0Wt4
Pokazówka ;)
Przepraszam, ale nie mogę edytować postu.
Normalny dźwięk stabilizacji w tym szkle. Mam już drugie od tzw. nowości.
Dziękuję za te informacje, trochę mnie one uspokoiły. Fakt, że dźwięki są niepokojące trochę mnie przeraża tym bardziej, że to tyle kasy. Z tym trybem al servo co pisałem nie ma to w ogóle znaczenia? Nie "gryzie" się on z iż podczas pracy. Jakiego trybu używać z Waszego doświadczenia ?
Przy powaznym macro manual, portrety one shoot.
to jakaś dziwnie głośna ta stabilizacja, miałem już w rękach 18-55 is (kilkanaście sztuk), 17-85 is(też kilka sztuk), tamrona 17-50 vc, i sigmę 18-125 os i w żadnym obiektywie ze stabilizacją ,który miałem do tej pory żadnych zgrzytań tego typu nie było. A są to tanie obiektywy a nie L ki za kilka tysięcy
Pomału się do niej przyzwyczajam. Gdybym miał 100%, że wszystko jest ok i tylko to tak działa to mi w ogóle to nie przeszkadza. Te dźwięki tylko sieją strach, że coś się psuje. :-(
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Pomału się do niej przyzwyczajam. Gdybym miał 100%, że wszystko jest ok i tylko to tak działa to mi w ogóle to nie przeszkadza. Te dźwięki tylko sieją strach, że coś się psuje. :-(
U mnie działa cichutko, wg mnie u ciebie nie działa normalnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Martinn30
Witam
Mam właśnie podobną sytuację z obiektywem Canon 300 f/4L IS USM który kupiłem kilka dni temu w INTERFOTO w Wa-wie. Po wcisnięciu spustu migawki do połowy słychać głośną pracę stabilizacji coś dla porównania jak np " włączona wiertarka na wolnych obrotach" i równiez nie wiem czy to normalny objaw ? W chwili gdy wyłącze stabilizacje jest cicho ale AF też jest głośny. Kupiłem go jako nowy ale wydaje mi się że troszeczke używany jest. Nie wiem co robić zastanawiam się czy nie wysłać do Wa-wy na Żytnią..
100 L nie mam (jeszcze) ale z 300 f/4 IS mogę uspokoić. Mój też warczy jak traktor. Stuka, puka itd. Tak pracuje stabilizacja w tych obiektywach. Ja również kupiłem używany i na początku bałem się, że coś się zaraz urwie w środku.
A z Żytnią i obiektywem za kilka tysięcy to bym uważał (sądząc po opisach ostatnich kalibracji).
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
100 L nie mam (jeszcze) ale z 300 f/4 IS mogę uspokoić. Mój też warczy jak traktor. Stuka, puka itd. Tak pracuje stabilizacja w tych obiektywach. Ja również kupiłem używany i na początku bałem się, że coś się zaraz urwie w środku.
A z Żytnią i obiektywem za kilka tysięcy to bym uważał (sądząc po opisach ostatnich kalibracji).
Pozdrawiam
No tak ale mówimy o 100 2,8. W różnych obiektywach IS działają rożnie.