nie przenosi eTTL możesz używać nadajnika i lampy na body jednocześnie. Lampa na body ma eTTL, odbiornik wyzwala lampę na statywie w manualu.
Wersja do druku
nie przenosi eTTL możesz używać nadajnika i lampy na body jednocześnie. Lampa na body ma eTTL, odbiornik wyzwala lampę na statywie w manualu.
Czytanie ze zrozumieniem, to zanikajaca sztuka.
Na nadajniku mozna zamocowac dodatkowo lampe ettl, na odbiorniku moze pracowac tylko lampa na ustawieniach manualnych. Droga radiowa idzie tylko sygnal wyzwolenia - nie sa przekazywane zadne parametry blysku.
Linki sa do nowej wersji.
Jest tak jak mówi Goomis.
Phottix Starto nie przenosi eTTLa do odbiorników. Ma tylko w nadajniku stopkę przepuszczającą sterowanie lampą systemową z eTTLem wpiętą przez nadajnik do body.
Zaleta jest taka, że możesz jednocześnie mieć radiowo sterowane lampy manualne do strobingu, a na body lampę systemową do oświetlania AF i doświetlania pierwszego planu.
Lampa systemowa na body ma sporo zalet i posiadacze bardzo popularnego YongNuo RF602 bez takiej funkcjonalności podłączają nadajnik przez złącze PC (o ile mają takie w body) i wisi on sobie na kabelku.
Nie wisi tylko na rzepa do lampy jest przymocowany. Witam kolegę z optycznych :P
dla mnie temat nowy, wiec dziekuje za wyczerpujace wypowiedzi :)
tak się właśnie zastanawiam czy nie zmienić YN na te strato2 z wygody. Żeby nic nie dyndało itp. historie.
Tak sobie czytam i zglebiam temat... ale co to za zaleta, skoro na sanki i tak wpinam lampe (np 580tke) ktora steruje mi nie tylko w manualu ale i eTTl? Rozumiem, gdyby sam nadajnik pracowal tak jak st-e2 to bylaby zaleta Strato.Cytat:
Zaleta jest taka, że możesz jednocześnie mieć radiowo sterowane lampy manualne do strobingu, a na body lampę systemową do oświetlania AF i doświetlania pierwszego planu.
Bo Strato maja:
a) srube kontrujaca na sankach nadajnika - nic sie nie wysuwa ;)
b) lepsze zasilanie nadajnika (2xAAA)
c) na 'sanki' zakladam lampe Master, ktora steruje mi slave'y, a do do odbiornika strato podpinam lampe full manual.
Minusem jest wyzsza cena, ale mi akurat az tak bardzo nie wadzi, wole to, niz zwisajacy od aparatu gdzies z boku nadajnik YN :P
Jakiś kompromis musi być. A zawsze można gdzieś na rzepę przypiąć nadajnik z Rf- 602