A nie lepiej 550D + lepsze obiektywy + np. lampa?
Wersja do druku
A nie lepiej 550D + lepsze obiektywy + np. lampa?
Niestety ceny 550 są dość wysokie, różnica wynosi ok 500zł, widziałem na żywo oba i muszę przyznać że 60D kolosalnie różni się jeśli chodzi o jakość wykonania. Obiektyw liczę jako osobny zakup i myślę o stałce między 28-50 z dobrym światłem 1,4 do 1,8. Chyba 60D przemawia za zakupem, szukałem używanej 50D ale niestety ceny ok 2400-2700 za body a 60D nowe z gwarancją mam za 3200zł chyba nie bardzo się opłaca?
Zrób tak jak Ci radzą na nikoniarzach - kup używane 5d I i do tego 50f1.4 canona albo zaryzykuj sigmę (AF).
To chociaż powiedz, która 50/1.4? Bo są dwie w nikonie. Jakby nie patrzeć, to jakoś bardziej mi podeszła 50/1.4 w canonie niżeli te obie w nikonie.
Gdybym stał przed wyborem systemu zaczął bym od plusów i minusów obu. Następnie wybrał te parametry, które będą najważniejsze. Co jak, co ale w oby systemach masz te same szkła i w dodatku do oby systemów (jak i nie większości dostępnych na rynku) masz psiaki. Także wybór zaczyna się od korpusu, a nie od szkła w tym przypadku.
Rozumiem, że ma to być aparat na lata, czyli 500D jak i nikony serii Dxxxx odpadają.
Zastanów się nad tym, co sugerują koledzy używana 5d mk1 to nie byłby głupi pomysł - tym bardziej, że wejdziesz w pełną klatkę z której naprawdę będziesz zadowolony :)
Drugą opcją jest d300, z którego także będziesz w stanie wycisnąć ostatnie poty :) Szkoda tylko, że jest to crop :(
Przejrzyj wątki na nikonie i te tutaj na Canonie. Posprawdzaj, co i jak Ci pasuje w systemie.
W tym wątku jak i tych założonych na innych forach wyciągniesz sporo głupich i nie do przemyślenia wniosków, które sprawią, że zostaniesz bez aparatu lub kupisz coś i będziesz sobie pluł w brodę przy odsprzedaży ;-)
ja sie tylko zastanawiam co będzie jak założycielowi wątku tutaj poradzą nikona a na nikoniarzach, gdzie ma taki sam temat ;-) zaproponują canona ;-)
Jest jeszcze nowy Pentax K-5 ...
Zbiera bardzo dobre opinie, poczytaj ...
J.
Kupi pentaxa ;)?
O właśnie kolega wyżej był szybszy :).
do tego co piszesz, nie potrzebujesz napewno d300, myślę że wystarczy canon 500D,
brat ma takowego z kitem + 50 1.8 i naprawde sympatyczne zdjęcia mu wychodzą nawet w trybie auto :) pozatym tez masz filmy, dobre iso i dość wytrzymałą konstrukcje za dobre pieniądze.
jesli nikon to polecam D90 miałem swego czasu i poza kolorkami (kwestia gustu) to naprawde dobra puszka.