Ho, ho Fuji Ci nie pasuje do krajobrazu? A co konkretnie Cię razi w tym negatywnie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, a zdjęcie to powstaje na papierze. Skanowanie to raczej tylko zapis cyfrowy.
Wersja do druku
Ho, ho Fuji Ci nie pasuje do krajobrazu? A co konkretnie Cię razi w tym negatywnie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, a zdjęcie to powstaje na papierze. Skanowanie to raczej tylko zapis cyfrowy.
jac123, nie pasują mi zimne kolory.
W małym obrazku na Kodakach zawsze wszystko wychodziło ciepłe, na Fujikach zimne.
Tutaj widzę*jest tak samo.
http://fotonegatyw.com.pl/pl,categor...e,typ,120.html
Spróbuj Ektar-a 100. Do nie dawna dostępny był jeszcze ProFoto 100 (bardzo fajny, ciepły, negatyw do krajobrazu) ale nie ma go już nawet na allegrze.
Wszyscy tego Ektara polecają ;)
Z chęcią*spróbuję przy następnym zamówieniu, teraz muszę*wykorzystać*Portrę 400VC - jedyny film ŚF dostępny w zwykłym sklepie :/
haj!
przy ektarze pilnuj prawidłowej ekspozycji. on niestety kiedy jest niedoświetlony lubi wpadać w niebieską dominantę. podobnie zachowuje się w cieniach. tak bywa, niby negatyw, a wymaga dokładnego naświetlania jak slajd.
jest to mój podstawowy negatyw kolorowy, więc możesz mi wierzyć.
pozdrawiam!
rbit9n, mimo naświetlania na oko udaje mi się zrobić to poprawnie, czasem (sporadycznie) prześwietlę - myślę, że z niedoświetleniem nie będzie problemu :) Dzięki za zwrócenie uwagi ;)
Ja tego Ektara nie polecam, miałem ale jakiś taki dziwny i mniej tolerancyjny niż właśnie Fuji. Wg mnie jesteś po prostu przyzwyczajony do kolorów Kodaka, ja natomiast Fuji uznam za raczej neutralny, a Kodak własnie mi nie odpowiada za te cieplutkie kolorki, chociaż pewnie w niektórych sytuacjach jest bardziej odpowiedni.
Spróbowałem Ektara i przyznam, że jestem rozczarowany efektami...
Reala ma dużą*rozpiętość*tonalną (w porównaniu do cyfrówki - bardzo dużą), a "pazurki" pokazuje dopiero przy ciepłym świetle (czyli tym krajobrazowym) - niedawno ją tak sprawdziłem - ależ ja głupi ;-)
Portra 400VC jest ciut bardziej kontrastowa i nasycona od Reali.
A nasz Ektar co? - mała rozpiętość*tonalna, zbyt duży kontrast i przesycone barwy...
I przyznam, że film ten jest także pechowy - ileż ja paralaksy przy nim naprodukował! :D
Jeśli chcesz bardziej nasycone kolorki to jak poprzednicy polecam portrę vc. Natomiast piękne stonowane barwy daje portra nc. Polecam bardzo. Bardzo dobrze również się
skanuje.
Rafał
Na razie wybiorę pomiędzy Portrą 160VC a Realą ;-)
Może nawet strzelnę jakieś porównanie ;-)