Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Jaki film?

Dopiero zaczyna Awatar ArN_Pń

Domyślnie Jaki film?

Ostatnio zająłem się*średnim formatem barwnym.
    Używam negatywu Fuji Reala 100, ale efekty nie są zadowalające - zdecydowanie wolę*Kodaki - ale, miałem doczynienia tylko z tymi małoobrazkowymi
    Więc pytanie - jaki byłby najlepszy negatyw średnioformatowy barwny do krajobrazu oraz natury? Najlepiej taki o ciepłych barwach oraz dużej rozpiętości i ostrości

Domyślnie

z kolerem mam male doswiadczenie. Mialem odpowiednik portra ale wywolali mi jakas przeterminowana chemia i porysowali jak swiniaka, nie bede robil antyreklamy i nie powiem gdzie. Po pierwsze, miej pewnosc ze negatyw jest dobrze wywolywany (pewnie o przeterminowana chemie i amatorow nie trudno teraz) po drugie sam proces skanowania tez ma niemale znaczenie. W koncu po trzecie, poprzegladaj flickr'a i sam zobaczysz jakie efekty daja negatywy. Sproboj portra np. Poza tym, czemu nie slajd? I wtedy velvia

Domyślnie

tomaszt81,
    o jakość wywołania się nie martwię - C-41 w domu robi swoje
    Skanowanie to największa bolączka powstawania zdjęcia barwnego - u mnie w mieście jest bardzo mało osób, które dobrze skanują - właściwie, to ani jednej.
    Ale gdyby trafiło mi się*jakieś piękne ujęcie to byłbym skłonny wysłać to na bębna
    Slajdu nie spróbuję, bo mam nieprzystosowany aparat Ekspozycję*ustawiam na oko.
    Dlatego został tylko negatyw
    Po cichu kibicuję Ektarowi i Portrze, ale wolę*bardziej doświadczonych zapytać...

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

no raczej skłaniałbym się ku Provii lub Velvii - to są negatywy z serii profesjonalnej. Reala jest raczej amatorska

Domyślnie

velvia i provia to nie negatwy a reala i owszem. Zainwestuj zatem w swiatlomierz i poprzegladaj flickr, mozna uzyskac niezle wyniki nie tylko z bebnowych.

Domyślnie

Jednak wolałbym negatyw

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArN_Pń Zobacz posta
    Ostatnio zająłem się*średnim formatem barwnym.
    Używam negatywu Fuji Reala 100, ale efekty nie są zadowalające - zdecydowanie wolę*Kodaki - ale, miałem doczynienia tylko z tymi małoobrazkowymi
    Więc pytanie - jaki byłby najlepszy negatyw średnioformatowy barwny do krajobrazu oraz natury? Najlepiej taki o ciepłych barwach oraz dużej rozpiętości i ostrości
    Kodaki zawsze ocieplały barwy - przynajmniej na slajdach.
    Reala bardzo wiernie oddaje barwy i z dawnych lat pamiętam, że najlepsze efekty dawała przy wołaniu na maszynach Fuji Frontier z wykorzystaniem chemii Fuji.
    Spróbuj ze slajdami, provia jako uniwersalny, chociaż wpadający w niebieski przy pochmurnym niebie, lub velvia do krajobrazu - oddanie zieleni. Kodak dla kolorków.
    Ja ze slajdów lubiłem Agfę RSX 50 i 100 oraz Fomę R100 - niestety ten dostępny tylko na małym obrazku.

Domyślnie

Winters wiem, ze robi na portra 160vc, co prawda to wielki ale... http://danwintersphoto.com/#/P%20L%2...20I%20E%20W/23

Domyślnie

Malkontent, jak wspomniałem - wolę negatyw
    Wołam w chemii Tetenala.

Domyślnie

ArN_Pń: spróbuj EKTAR.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów