W moim przypadku nie odzyskiwał poprawnie plików w formacie RAW.
JPEG, GIF, TIFF i inne popularne formaty odzyska każdy program - RAW już niestety nie.
Pozdrówka!
Wersja do druku
RAW ma zajmuje dużo większa powierzchnie niż JPG co prowadzi nas do tego ze dużo szybciej cześć informacji z danego pliku jest utracona przez nadpisanie
To nie o to chodzi... z nadpisanymi plikami w zasadzie możesz się pożegnać.
Mówię tu o nienadpisanych plikach; nawet jeśli je widzi i odzyska,
to nie da się tego otworzyć w żadnym programie do wołania RAW.
Prawdopodobnie złe algorytmy, które niewłaściwie interpretują dane plików RAW.
Tak było w moim przypadku z plikami w formacie CR2 i ORF.
Pozdrówka!
hmm moze faktycznie trzeba by było poszukać jakiegoś programu polecanego do odzyskiwania plików graficznych, ciężko powiedzieć bo ja nigdy swoich rawow jeszcze nie straciłem ;)
A propos tego co pisze dziobolek, zrobiłem taki mały teścik na windzie, ale pod linuksem działa to analogicznie. Ściągnąłem sobie 2 pliki raw (akurat jestem w pracy, więc skorzystałem z tych, które leżą gdzieś na forum) podegrałem je na pendrive (FAT32) i na dysk (NTFS) do testowego katalogu. Zmieniłem im nazwy i usunąłem cały katalog. Następnie odpaliłem PhotoRec (http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download), o którym pisałem poprzednio, że jest częścią TestDiska i bez problemu odzyskałem (z tą tylko różnicą, że z pena było znacznie szybciej ;))Jedna wada PhotoReca jest taka, że odzyskując pliki wrzuca wszystkie do katalogów, które chyba odpowiadają geometrii dysku i w ramach tych katalogów też ma jakąś wewnętrzną konwencję nazewniczą, ale rozszerzenia generalnie się zgadzały.
Dla zainteresowanych w PhotoRecu poszedłem taką ścieżką:
1. Wybieram dysk i Proceed:2. Wybieram typ tablicy partycji i enter:Kod:Disk /dev/sdb - 4007 MB / 3821 MiB (RO) - USB Flash Memory
3. Wybieram partycję i Search:Kod:[Intel ] Intel/PC partition
4. Wybieram system plików i enter:Kod:1 P FAT32 0 1 1 487 38 63 7826049 [NO NAME]
5. Wybieram, żeby przeskanować tylko wolną powierzchnię i enter:Kod:[ Other ] FAT/NTFS/HFS+/ReiserFS/...
6. Wybieram katalog w którym będą zapisane pliki, dajemy Y i czekamy aż skończy:-D.Kod:[ Free ] Scan for file from FAT32 unallocated space only
Analogicznie próbowałem odzyskać pliki TestDiskiem, który umożliwia odzyskanie tylko wybranych fragmentów, i tutaj poległem na odzyskaniu plików z pendrive'a, bo twierdził, że nie może znaleźć tych plików, lub informacje o katalogu zostały zniszczone. Z kolei z dysku, dane zostały odzyskane bez problemu.Kod:Do you want to save recovered files in c:\Temp ? [Y/N]
Poniżej kroki w TestDisku:
1. Tworzymy plik loga i enter:2. Wybieramy dysk i Proceed:Kod:[ Create ] Create a new log file
3. Wybieramy typ tablicy partycji i enter:Kod:Disk /dev/sda - 250 GB / 232 GiB - ST3250318AS
4. Wybieramy narzędzia zaawansowane:Kod:[Intel ] Intel/PC partition
5. Wskazujemy partycję i wybieramy Undelete:Kod:[ Advanced ] Filesystem Utils
6. Czekamy chwilę, aż program odczyta pliki :roll: i z listy wybieramy te które chcemy odzyskać. Odzyskanie odbywa się klawiszem C, po wskazaniu katalogu docelowego (tylko za pierwszym razem).Kod:2 P HPFS - NTFS 10443 117 43 26108 117 57 251658240 [files]
Jedną wadą, dla niektórych tylko, może być brak ładnego kolorowego, klikalnego interfejsu, ponieważ powyższy program działa w linii poleceń.
Osobiście jednak polecam, osobiście nieraz korzystałem z tego narzędzia. W razie problemów chętnie służę pomocą PW :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomniałem dodać, że te pliki raw to były CR2 :D
z tego co sprawdzałem pobieżnie to tak (GIMP)
Szybkie formatowanie pod win - daje radę :-D
Pełne formatowanie pod win - niestety porażka, dla obu :oops:
Polecam innym kolegom do testów, odzyskanie danych z pena 4GB trwa około 3 min na moim kompie, więc nie potrzeba zbyt wiele czasu na testy.
OKi, wielkie Ci dzięki, dobry człowieku ;-)
Pozdrówka!
Po to tu jesteśmy, żeby dzielić się wiedzą ;)