no to właśnie ten mały dodatkowy palnik - przydatne, aczkolwiek da się bez tego żyć.
wygląda tak...
Wersja do druku
no to właśnie ten mały dodatkowy palnik - przydatne, aczkolwiek da się bez tego żyć.
wygląda tak...
stałem kiedyś przed wyborem canon 430 czy metz48 poużywałem po kilka godzin jedną i drugą... akurat miałem od kogo pożyczyć i... metz mi bardziej siadł w łapie... mam go do dzisiaj i nie ciągnie mnie do zmiany... metz robi na prawdę dobre lampy i zawsze trochę tańsze od canona
dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze, już zdecydowałem się na Metz-a 50 AF-1 to na pewno będzie dobry wybór i oczywiście jak już pomacam i po focę z lampką, opisze swoje wrażenia.
Pozdrowionka
a ja dodam tyle że metza 50 obsługuje się fatalnie. Na pewno kwestia przyzwyczajenia. Mam jeszcze metza 58, tutaj tez psy wieszali na obsłudze ale po kilku dniach cała obsługa wchodzi w krew. Metz trochę pozmieniał w gałkologii obydwu lamp stad moje utrudnienia ale lampki fajne.
Obydwie mam już jakiś czas i odpukać nie widzę problemów z palnikiem, ba nie widzę żadnych problemów w obu przypadkach.
Też się zastanawiałem pomiędzy 430 a 50 ale od mocy głowa nie boli więc wziąłem metza.
pozdr.
Sam stałem przed podobnym wyborem, mimo iż posiadam 380EX potrzebowałem drugiej lampy(domowe studio+plener).Wybór padł na Metz 50 AF-1, która to poza mocą, ceną zakup za 750 czyli ok 100zł taniej niż 430EX II posiada funkcję servo wyzwala się nawet na drugą kurtynę lampą wbudowaną bądź systemową:) odpadł zakup pixeli tr-332 (400zł). Pewnie że lampa będzie pracować na M ale na początek to wystarczy, zawsze można na sanki zapiać i cieszyć sie ETTL II z 50D. W przyszłości napewno Pixel TR-332 i dwa odbiorniki, choć czytałem że Metz i tak dostosuje się do słabszej 380EX lampy.
Byłem użytkownikiem Metza teraz mam Canona, różnic zbyt wielkich nie zobaczysz. Każdy wybór będzie dobrym.