Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Canon 430 EX II vs Metz 50 AF-1, a może coś innego

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 430 EX II vs Metz 50 AF-1, a może coś innego

Witam
    Przymierzam się do zakupu lampy i stoję przed nie małym jak dla mnie dylematem wyboru "która" rynek jest spory i jest w czym wybierać, jestem amatorem, będzie to moja pierwsza lampa i będę jej używał głównie w domowych warunkach. Najsilniejsze lampy chyba nie będą mi potrzebne.
    Mam więc prośbę do użytkowników obeznanych w temacie o pomoc w wyborze.
    Pozdrowionka
    Łukasz

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Według mnie nie ma się nad czym zastanawiać. Jeżeli tylko możliwości finansowe pozwalają kupować firmową dedykowaną i to dotyczy każdego systemu. Tym bardziej, jeżeli będziesz używać tylko jednej lampy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Według mnie nie ma się nad czym zastanawiać. Jeżeli tylko możliwości finansowe pozwalają kupować firmową dedykowaną i to dotyczy każdego systemu. Tym bardziej, jeżeli będziesz używać tylko jednej lampy...
    Ale to tak na serio wg Ciebie, czy utarta porada na wielu forach? Moim zdaniem do zastosowań domowych zarówno jedna jak i druga się nada. Canonowskie 430 "made in China" tak samo dobrze się sprawuje jak i Metzowskie palniczki. Przy czym nie twierdzę, że in China robią źle - bo Canon wszystko ma pod pieczą.

Ja zmieniłem 430EXII na Metza 58 AF-2 - jestem bardzo zadowolony. Spisuje się świetnie i do moich zastosowań ślubno-portretowo-rodzinnych zupełnie wystarcza i jest tańszą alternatywą wzbogaconą o kilka ciekawostek, jak min. dodatkowy mały palnik, którym można rozświetlić cienie powstałe np. na twarzy po odbiciu światła od sufitu czy tym podobne.

Do zastosowań domowych jedna i druga wystarczy. 430-ką zrobiłem 2 śluby i nie było źle. W przypadku tych lamp różnica w cenie jest niewielka, więc z takim zastosowaniem, to już co Pan woli...

ps. Jeszcze nie miałem tego okazji sprawdzić, ale czy przypadkiem 7D nie wyzwala również Metz'a? podobnie jak wyzwalacze Canona? Gdzieś mi się coś podobnego obiło o uszy, ale jak się mylę, to poprawcie. W każdym razie w tym przypadku jedna i druga spisze się wystarczająco.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Czyli wniosek prosty, skoro twierdzisz że nie ma wielkiej różnicy, to osobiście brałbym jednak canona..., no chyba że np jest różnica w okresie gwarancji, lub cena metz'a jest wyjątkowo korzystna

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopawkas Zobacz posta
    ps. Jeszcze nie miałem tego okazji sprawdzić, ale czy przypadkiem 7D nie wyzwala również Metz'a? podobnie jak wyzwalacze Canona? Gdzieś mi się coś podobnego obiło o uszy, ale jak się mylę, to poprawcie.
    Wyzwala, przynajmniej 58AF-1, więc z 50AF też nie powinno być problemu w slave.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luki176 Zobacz posta
    Witam
    Przymierzam się do zakupu lampy i stoję przed nie małym jak dla mnie dylematem wyboru "która" rynek jest spory i jest w czym wybierać, jestem amatorem, będzie to moja pierwsza lampa i będę jej używał głównie w domowych warunkach. Najsilniejsze lampy chyba nie będą mi potrzebne.
    Mam więc prośbę do użytkowników obeznanych w temacie o pomoc w wyborze.
    Pozdrowionka
    Łukasz
    Ja mając podobny dylemat kupiłem Canona 430EXII, głównie dlatego że był troszkę tańszy od Metza i mogłem mieć go szybciej. Metz jest niby ciut lepszy, ale do amatorskiej zabawy Canon równie dobry.

Natomiast zamiast 580EXII wolałbym Metza 58, dlatego że ma dodatkowy palnik i jest zauważalnie tańszy.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Chciałbym jeszcze dorzucić to co udało mi się dowiedzieć na ten temat do waszej weryfikacji.
    Otóż Canon jest odrobinkę słabszy co nie oznacza, że będzie gorzej doświetlał, defakto może być odwrotnie no nie wiem czy jest sens dorzucać canonowi gratis kasę na rozwój technologii, Metz jest bodaj o około 150 PLN tańszy, ciutkę teoretycznie mocniejszy no i nie wiem jak się ma sprawa z palnikiem gdzieś na forum wyczytałem, że jest dość awaryjny (nie będzie mocno eksploatowana przeze mnie), no ale w końcu nie zdobyłby takiej popularności na swojej awaryjności.
    ciekawa jest sprawa z drugim palnikiem, ale 50 AF-1 chyba nie jest w nią wyposażony?? ale to chyba nie jest aż tak konieczne.
    Wydaje mi się, że troszkę więcej mocy (od przybytku głowa nie boli :-D) za ciut mniejsze pieniądze w jednej najrozsądniejszej alternatywie dla canona będzie dobrze podjętą decyzją??
    pozdrowionka

Domyślnie

Używałem długo Metz 48 AF-1 (poprzednik 50 AF-1), od roku mam 430ex. Zmieniłem lampę z uwagi na zmianę systemu. Z moich spostrzeżeń:

Metz:
    + bardzie powtarzalny błysk
    + wysuwany odbłyśnik (ta białą wizytówka)
    - fatalnie obsługuje się ją przyciskami

Canon
    +łatwiejsza obsługa funkcji z poziomu lampy (zoom, moc błysku)
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Czyli wniosek prosty, skoro twierdzisz że nie ma wielkiej różnicy, to osobiście brałbym jednak canona..., no chyba że np jest różnica w okresie gwarancji, lub cena metz'a jest wyjątkowo korzystna
    czyli, tak jak napisałem - nie jest wielka różnica do tych zastosowań, więc wybór będzie stanowić tylko kwestia ceny i chęci pozostania w systemie... z gwarancją jest tak, że obaj producenci dają rok. Co do tego, że będzie 50 AF-1 mocniejszy - jak wspomniałem 430 pracowałem na ślubie w w starym kościele, nie było powodów do narzekania. A w domu to już luXus..

druga sprawa...

Metz 50 AF-1 nie jest wyposażony w "kukułkę", co nie oznacza, że pod tym względem cierpi - i 580EX nie ma tego. Jest to czasem przydatny gadżet, przeze mnie wykorzystywany sporadycznie. Kwestia wadliwych palników miała miejsce w starszych seriach 48-ek.

Cytat Zamieszczone przez maczekg Zobacz posta
    Wyzwala, przynajmniej 58AF-1, więc z 50AF też nie powinno być problemu w slave.
    no właśnie.. więc miło.
    .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    Używałem długo Metz 48 AF-1 (poprzednik 50 AF-1), od roku mam 430ex. Zmieniłem lampę z uwagi na zmianę systemu. Z moich spostrzeżeń:

Metz:
    + bardzie powtarzalny błysk
    + wysuwany odbłyśnik (ta białą wizytówka)
    - fatalnie obsługuje się ją przyciskami

Canon
    +łatwiejsza obsługa funkcji z poziomu lampy (zoom, moc błysku)
    większość ustawień "potrzebnych na bieżąco " można ustawić z poziomu Menu aparatu. prostym rozwiązaniem jest wrzucenie "linka" do Ustawień Lampy Zew. w menu osobistym.
    .
    Ostatnio edytowane przez fotopawkas ; 24-01-2011 o 12:41 Powód: Automerged Doublepost
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie bardzo kojarzę co to jest "kukułka" i czy jest to istotne??

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów