Nieszczęście z Canonem i jego AF polega na tym że obiektyw trzeba spasować z konkretną puszką i zapewnienia że obiektyw jest ok są o kant d...Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Wersja do druku
Nieszczęście z Canonem i jego AF polega na tym że obiektyw trzeba spasować z konkretną puszką i zapewnienia że obiektyw jest ok są o kant d...Cytat:
Zamieszczone przez Jac
przeciez ja nie pisalemnic o AF jedynie o szkle ze jest dobre, mozesz miec FF/BF i ostre szklo a mozesz miec FF/BF i mydlane szklo... tak wiec zapewnienie ze obiektyw jest OK jest jak najbardziej sluszne, natomiast jak on bedzie pracowal z twoim aparatem to juz zobzaczysz na zdjeciach...Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
ale ja mam inne wrazenie, ze zaczoles ten watek nie po to zeby ci doradzic obiektyw a po to zeby ci powiedziec ze 24-105 jest super... ale niestety tak nie jest :-(
Ja zdecydowanie wybrałbym 2 stałki: 24/2.8 i 85/1.8. Ale ja lubię stałki - są lekkie i szybkie, a zoomy o świetle 4.0 po prostu do mnie nie przemawiają, ale to inna sprawa.
Jeśli koniecznie chcesz zooma to IMO kup 17-40, a do portetów mimo wszystko 85/1.8.
Co do 28-135 to teraz sobie przypomniałem, że miałem z nim epizod. To było pierwsze szkło jakie kupiłem do 10D, miałem je parę dni po czym sprzedałem. Portrety 28-135 przy górnym zakresie ogniskowych i świetle 5.6 to porażka, po pierwsze mydło, poza tym ciężko to utrzymać (chyba, że jest naprawdę ładne światło). Działenie IS-a nie pomaga gdy portetowany obiekt jest w ruchu, a wtedy chyba wychodzą najładniejsze ujęcia - rozwiane włosy, itp. Ty masz co prawda 350-tkę to sobie podpompujesz trochę ISO, ale wg. mnie nie tędy droga do ładnych zdjęć. Bardzo dużo zależy od bokeh'u i DOF.
Miałem też 17-40 i byłem w miarę zadowolony z portetów przy 40/4.0.
testy jak testy, zależy czego oczekujesz i co chcesz zobaczyć. szkło za 3,5k (17-35L), szkło za 4k (24-105L z IS), szkiełko za niecały 1k i szkieło za tak niecałe 2k (z IS).Cytat:
radzi sobie. granicą przyzwoitości tego radzenia jest sens zakupu Lki.Cytat:
Mirhon, może ułatwię Ci sprawę:Cytat:
spójrz - na ogniskową i przesłonę dostępną we wszystkich 4 szkłach, które ten ten porównuje. dla przykładu 35mm
http://www.acapixus.dk/photography/24_to_105/35.htm
moim zdaniem 24-105L jest na pełnej dziurze najostrzejsze. zobacz na rysunek detali.
najprościej - kup stałkę i tamrona 28-70. dla utrudnienia dodam, że ja z 24-105L jestem bardzo zadowolony. przyjemny zakres i rysunek. nie jest to stałka, ale na spacer i do reportażu się nadaje.
a popmart napisze Ci może, że za 1k można kupić 5 stałek zeissa, które zjadają na śniadanie każdą Lkę. fotografia to fajne hobby i musisz niestety sam zadecydować ile i na co chcesz/możesz pieniędzy wydać. pozdrawiam
Trochę prawdy w tym jest ;-) . Naczytałem się opinii na dpreview i się trochę podjarałem...Dobrze że nie miałem od razu kasy ;-) .Cytat:
Zamieszczone przez Jac
2,8 w zoomie to będzie raczej mydło a 4 przy L to powinno być dobrze a po przymknięciu to już miodzio...Tylko wtedy poszedłem po rozum do głowy i zadałem sobie pytanie jak będzi przy 4 na takim Tamronie...przy założeniu że jest to dobry egzemplarz. Szybka kalkulacja + testy które dałem w 1 poście i trochę mi przeszło...
ten drugi do portretu w cropie jest dosyć długi. o ile masz miejsce za sobą to ok, w innym przypadku masz wymuszony bliski portret i ciasne kadrowanie. coś za coś. w przypadku cropa lepsza jest 50'tka, bo daje właśnie okolice 85mm :-) czyli klasyczny portret.Cytat:
Zamieszczone przez Smaczny
edit: ok, nie zauważyłem że Mithron już 50'tkę ma.
A jak masz przy 105/f4. Słyszałem że nie jest to najmocniejsza kombinacja i po przymknięciu robi się znacznie lepiej. Możesz to potwierdzić?Cytat:
Zamieszczone przez bebop
w Media spokojne możesz testować, zabierasz swój aparat i testujesz na stoisku.. , ja tak zrobiłem ale wybierałem tylko wsrod 3 egz. wlaśnie tej sigmyCytat:
pozdrawiam
Test w sklepie to nie to samo co plenerek...o testach w pomieszczeniu przy wspomaganiu AF lampą nie wspomne.Cytat:
Zamieszczone przez heniek
Żeby dobrze sprawdzić szkiełko trzeba je mieć na spokojnie na 1 dzień, a parę fotek w sklepie pozwoli jedynie odrzucić wyjątkowo zwalone egzemplarze.
Dodam jeszcze że w/w przeze mnie tamron miał problemy z niektórymi scenami, które mogły być (zgaduje) mniej kontrastowe i miał problemy z ostrościa. Canony które miałem do testów nie miały żadnych problemów. Ten tamron był jakiś dziwny - nietóre fotki wychodziły, inne konsekwentnie nie i dotyczyło to konkretnych motywów. Fociłem w jasny dzień i czasy miałem krótkie zatem odpada poruszenie. IMHO w sklepie robiąc kilka fotek przy sztucznym świetle niewiele sprawdzisz...Cytat:
Zamieszczone przez heniek