Albo używany Canon 15-85 IS USM, albo Tamron 17-50 2.8 i 50 1.8, a jeśli zdecydujesz się na używanego Tamrona to zamiast 50 1.8 powinnaś przy odrobinie szczęścia zmieścić się w tych 2kpln z 35 1.8 lub 85 1.8
Wersja do druku
"Boże! Widzisz i nie grzmisz! Studentka fotografii prasowej pyta jaki obiektyw kupić!!!!
Albo ja nie przystoję do tego świata, albo świat nie przystoi do mnie "
pytam jaki obiektyw kupić, dlatego, że znajomość samych parametrów to nie wszystko. szukam rzetelnych opinii o obiektywach z mocowaniem do canona. do tej pory skupiałam się tylko na swoich nikkorach i zaczynam nową przygodę z rodziną canon.
proponowalbym po prostu 18-135, a za zaoszczedzone pieniadze, jesli w praktyce bedzie taka potrzeba, mozesz potem kupic 50/1.8 lub 35/2.
Racja kolego photographus ... nie to że krytykuje ale kierunek chyba o czymś świadczy i trochę wiedzy by się przydało na temat przyszłego narzedzia swojej pracy
zgadzam się. ale ja nigdzie nie powiedziałam,że tej wiedzy nie posiadam. nie pytałam-powiedzcie jaki obiektyw, bo nie wiem czym różni się f/3.5-5.6 od f/1.8, bądź co znaczy AF...
jak napisałam wcześniej- szukam opinii o tych obiektywach. chcę się dowiedzieć takich rzeczy, jak np.czy obiektyw "zasysa" kurz albo czy nie ma problemów z łapaniem ostrości... tego nie dowiem się czytając specyfikację na stronie producenta...
o ile to nie był kompakt ten nikoś ~~
zgadzam się z przedmówcami, studentka fotografii powinna mieć jakiekolwiek pojęcie chociaż z grubsza o tym jaki zakres ogniskowych ją interesuje
tamron 17-50 2.8 i do tego 85 1.8
oj długo się zastanawiałam pomiędzy 7d a nikonem d300s. ale w końcu kilka testów zdecydowało, że, co prawda z niewielką przewagą, wygrał canon 7d. :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
na litość boską, nie oceniajcie ludzi, kiedy ich nie znacie.
oceniam Cię po tym co napisałaś (bo po czym innym mogę?)
dostałam canona 7d studiuję fotografię ojejciu jakie obiektyw do pstrykania
:D tak to wygląda niestety
co do Tamronów, to nie jestem przekonana. Szukając swego czasu szkieł do Nikona, miałam okazję je testować( a konkretniej Tamron AF 17-50 f/2.8 oraz 55-200mm f/4-5.6) i nie odpowiadały mi. Poza tym na innych forach także nie słyszałam pochlebnych opinii o obiektywach tej marki.
Jeśli chodzi o inne firmy, to odpowiadają mi Sigma i Tokina. tej ostatniej używam do swojego analoga i jestem bardzo zadowolona.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
starałam się krótko napisać w czym rzecz( wszyscy mnie karcą za moją tendencję do mówienia i pisania za dużo), może źle się wyraziłam. Jednak w późniejszych postach wyjaśniłam o co mi chodzi. zawsze przed kupnem sprawdzam opinie o danym produkcie w kilku źródłach. Stąd też moje zapytanie tutaj. może faktycznie powinnam bardziej "uściślić".
Do rzeczy:zastanawiam się pomiędzy
1) canon 17-55 f/2.8
2)canon 15-85 f/3.5-5.6
3)sigma 17-70 f/2.8