Witam,
jestem studentką fotografii prasowej na UW. dostałam nowy aparat-canon eos 7d. na razie samo body, nie bardzo wiem jakie szkiełko do niego wybrać. do tej pory używałam nikona.
proszę o pomoc![]()
Witam,
jestem studentką fotografii prasowej na UW. dostałam nowy aparat-canon eos 7d. na razie samo body, nie bardzo wiem jakie szkiełko do niego wybrać. do tej pory używałam nikona.
proszę o pomoc![]()
Co chcesz fotografować? Bez tej informacji nic nie doradzimy.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
I chyba nie ten dział...
Takich tematów jest tutaj mnóstwo:
http://maciejko.net/cbsearch/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1
Ostatnio edytowane przez Handelson ; 26-12-2010 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost
EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...
na dobrą sprawę to wszystko :P osobiście najbardziej lubię portrety i makro. Z tymże na zaliczenia z tygodnia na tydzień mamy nowe tematy(a to martwa natura, a to portret, potem krajobraz jesienny/zimowy etc.)
jednak najczęściej to reportaże-teraz mam praktyki w Polska The Times, gdzie właśnie takie fotoreportaże przygotowuję.
Generalnie szukam czegoś uniwersalnego, jednak z dobrymi parametrami i w miarę przystępnej cenie (do 2000 zł)![]()
Do tego co wymieniłaś, to tak na dobrą sprawę potrzeba kilku szkieł...
Niemniej rozumiem, że z racji ograniczonego budżetu to najpierw będzie jeden obiektyw.
W tej cenie co podałaś to proponowałbym używane canon 17-55 ( troche wiecej niż 2k PLN) lub canon 15-85 . Uniwersalny zakres ogniskowych pozwoli zmierzyć się z tematami na zaliczenie. Życzę powodzenia.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
też dobre rozwiązanie ta sigma chociaż ja bym brał raczej tą 17-50mm f 2,8 właśnie zw względu na światło . mniejszy zakres ogniskowych ale jaśniejszy. chociaż też się zastanów nad tym że skoro studiujesz fotografię i wiążesz z nią przyszłość no to wtedy bym już stawiał na serię L tylko wiadomo że to już większe koszty niestety
tamron 17-50 2.8 plus canon 85 1.8
używki
no tamron powinien być tańszy chyba ale nie AF ma chyba wolniejszy od sigmy
Boże! Widzisz i nie grzmisz! Studentka fotografii prasowej pyta jaki obiektyw kupić!!!!
Albo ja nie przystoję do tego świata, albo świat nie przystoi do mnie![]()
regulamin pkt 8