W pierwszym aparat podniósł programowo kontrast, nasycenie i ostrzenie w/g stylu jaki sobie wybrałeś. Wybierz w DPP styl i balans jaki miałeś ustawione w danym momencie w aparacie i dostaniesz takie samo zdjęcie.
Wersja do druku
W pierwszym aparat podniósł programowo kontrast, nasycenie i ostrzenie w/g stylu jaki sobie wybrałeś. Wybierz w DPP styl i balans jaki miałeś ustawione w danym momencie w aparacie i dostaniesz takie samo zdjęcie.
Tak, masz rację. Bywa tylko czasem, że po wrzuceniu zdjęć do kompa coś poprzestawiamy, wracamy za kilka dni i już niekoniecznie pamiętamy co było przestawione i w którym zdjęciu.
Jak zrobię raw+jpg irfan mi wyświetla identyczny obraz. Pewnie aparat zaszywając jpg w raw też zapisuje z tymi samymi ustawieniami, co byłoby logiczne. Bo na co Ci podgląd na monitorku zdjęć z innym balansem bieli czy nasyceniem?
Tu się zgadzam w pełni, ale...Ja jestem techniczny z natury, więc jestem w stanie to pojąć. Co nie znaczy że tacy są wszyscy. Jak ktoś z natury jest humanistą, to choćbyś mu to tłumaczył, rysował, pisał, ma prawo nie zrozumieć. Tak jak ja nie rozumiem poezji.
To ten humanista kupi sobie dobry kompakt, którego soft zaszyty w pamięci wewnętrznej zrobi za użytkownika podstawowe rzeczy czyli auto-poziomy, nasycenie, wyostrzenie itp. i zdjęcie prosto z puszki (puszeczki ?) będzie nadawało się do internetu czy zrobienia odbitki. Ewentualnie kupi sobie lustrzankę, przeczyta instrukcję i będzie robił w jpg z wykorzystaniem styli i też efekt będzie ok. Do RAW trzeba mieć trochę wiedzy i narzędzia a nie każdy ma na to czas.
No to znaczy tego rawa "wywołał" jeszcze inaczej.
Nie mówię że trzeba koniecznie, ale warto. Samochodem też można jeździć bez znajomości jak działa, ale po prostu czasem da się jeździć lepiej/bezpieczniej jak się wie.
Zakładam, że jak ktoś pyta, to chce się dowiedzieć, również tego że źle pyta :)
Kolego NIEMAMNIE, a czym "wywołałeś" tego rawa. To jest pytanie od którego powinniśmy zacząć. Każda aplikacja inaczej traktuje rawy.
A gdzie w tym wątku jest cokolwiek o budowie matrycy? Myślałem że wątek jest o różnicy między RAW a jpg.
Oj, nie dokuczajcie nudzącemu się w robocie gadule :)
Wiecie jak wygląda raw?
Pizza to by ze szpinakiem wyszła ;)