postaw na jakiejs grzalce elektrycznej - zapali sie bez ognia
Wersja do druku
postaw na jakiejs grzalce elektrycznej - zapali sie bez ognia
Są dwie metody, które przychodzą mi na myśl:
1) Aparat na statyw, iso 400-800, czas 1/320-1/800, f-5.6-9, zdjęcia seryjne, zapałka wbita w plastelinę i umieszczona w miarę stabilnie. Kadrujemy podpalamy i staramy się zrobić zdjęcie. ;)
2) Popróbować z zapalniczką- efekt wychodzi niczego sobie.
Napiszesz coś o ustawieniach lamp?
to ostanie całkiem fajne :)
Sprzęt: Canon 500D + 24-70mm f/2.8 L.
Tryb manual, 1/160s, f/10, 24mm, odległość od obiektu 48 cm, zaświecone 580EXII z prawej strony na wysokości dymka (lampa manual, 1/32, palnik od góry i dołu osłonięty blaszkami z INPOST'a żeby nie waliło w tło ani w szkło). Obiektyw w MF.
Te ostatnie ma malutki błąd, który zobaczyłem dopiero dzisiaj na innym monitorze :wink:
A może by odejść do tego trochę "chemicznie", ma ktoś jakiś pomysł na zmniejszenie szybkości zapalania się siarki ?
Swojego czasu lubiłem chemię ale nie przychodzi mi nic do głowy poza przyspieszaniem spalania ;).. może ochłodzenie zapałki trochę pomoże ?
Jednak musiałoby być minimalne, żeby drobinki wody po kondensacji nie zepsuły efektu. Przychodzi jeszcze komuś jakiś pomysł do głowy?
KWS używałeś jakiegoś oświetlenia do swojego zdjęcia ? jest ekstra przez iskry
lukaszr bardzo mi się podoba oświetlony dym na trzecim zdjęciu, spróbuję również zrobić coś takiego, żeby mieć darmowe grafiki dymu (bez nałożonych licencji) do projektowania plakatów. Dzięki za zmotywowanie pomysłem :)
Pierwsza możliwość może być dość ryzykowna ;) ale jest to w sumie dobry sposób, jeśliby wytworzyć mały odizolowany obszar, który zawierałby małą ilością tlenu. Mogło to by być jakieś szklane naczynie z płaskimi szybami (odwrócone akwarium) i strzelanie z polarem. Jasność szkła by poszła trochę na pewno. Chyba coś w ten deseń będę próbował zrobić, będzie to łatwiejsze od produkcji od nowa "super wolnej zapałki". Dzięki za nakierowanie :)
Mozesz wziac akwarium, ale polecal bym raczej kuliste, poniewaz plaskie szyby moga strzelic od pseudo prozni ;)
Wtedy tylko zrobic panel do wysysania powietrza, do mocowania zapalki i do odpalania zapalki ;)
Ewentualnie mozesz zrobic samo zapalajaca sie swieczke ;)
http://www.youtube.com/watch?v=Fp2HyHHqiQw
Minusem sa te iskierki przy ponownym zapalniu sie ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A czy latwiejsze od produkcji ? No nie wiem ;) Sklep ogrodniczy + apteka + mozdzierz + pozniejsze eksperymentowanie z proporcjami by wytworzyc wiecej/mniej dymu, spalic wolniej/szybciej. Na pewno akwarium bedzie w jakims sensie bezpieczniejsze, to fakt ;)