aha... :roll:
aha... :roll:
Punky ma zupełną rację. Inna sprawa to że poprzez krążek rozproszenia bokeh zmienia nieco swój charakter i daje złudne wrażenie mniejszej GO (mam racje?)
Przedstawię moją teorię (jeśli się mylę, to proszę o poprawę):
Załóżmy, że mamy matycę FF (idealną, o nieskończonej rozdzielczości, nieograniczaną wadami obiektywu, z wszystkimi zarejestrowanymi szczegółami idepe itede) na której zarejestrowało się zdjęcie z określoną GO. Na malutkiej matrycy szczegóły te są bardzo "upakowane" - gdybyśmy patrzyli na odbitkę o wielkości matrycy nie zauważylibyśmy niewielkich nieostrości wynikających z GO (wyjątkiem jest bokeh), bo są mniejsze niż rozdzielczość druku (a jeśli założymy że drukujemy z nieskończoną rozdzielczością, to i tak ograniczy nas rozdzielczość naszego wzroku).
Teraz wykonajmy odbitkę 10x15. Niektóre szczegóły stają się większe niż rozdzielczość druku, i możemy je zobaczyć. Widzimy, że to, co było wcześniej ostre, teraz jest rozmazane - będzie się wydawać, że zmniejszyła się GO.
Jeśli wykonamy odbitkę A4, obraz zostanie jeszcze bardziej powiększony, a GO będzie się wydawać coraz mniejsza. I tak dalej...
Teraz załóżmy, że to samo zdjęcie zrobiliśmy na APS-C (lub odpowiednio wykadrowaliśmy zdjęcie z FF). Wykonując odbitkę 10x15, musimy bardziej powiększyć obraz niż przy FF - a skoro bardziej powiększamy, to więcej szczegółów ujawnia się na odbitce, i GO zdaje się być mniejsza.
Wniosek:
GO nie zmienia się na APS-C, ale jeśli chcemy użyć odbitki tej samej wielkości co na FF, to obraz z APS-C będzie bardziej powiększony a GO będzie wydawać się mniejsza.
No właśnie o to mi chodzi - zastanawia mnie tylko, dla jakich rozmiarów odbitek są w takim razie przewidziane te skale głębi ostrości na obiektywach...Cytat:
PS a skale i kalkulatory GO z zasady biorą w łeb, gdy zapominanamy o kryterium wielkości odbitki/projekcji
Wg Opacznych, np. 20x30cm/1m odległości od oka obserwatora
zdRAWki
Temat wraca jak bumerang.
615 postów w wątku "FF vs crop - sample"