Nie, nie!!! Nie będzie ostrzył od 1,2 m, jeśli przełącznik jest na 3 m. Chyba, że to zrobisz recznie. W autofokusie będzie ostrzył dopiero od około 3 metrów.
Wersja do druku
Dzięki wszystkim za pocieszenie :). Po prostu chciałem sie upewnić czy wszytko jest ok i czy nie musze się z nim rozstawać :).
denderi - racja!
Sorry, zwracam honor.
Aż poszedłem sprawdzić :D
Jeśli wyostrzysz na 1.2 m, przełaczysz przełacznik na 3 m i dalej celujesz w obiekt oddalony o 1,2 m, to rzeczywiście ostrość zostanie potwierdzona. Ale jeśli przeostrzysz na dalszy obiekt i ponownie próbujesz wyostrzyć na 1.2 m, to juz się nie uda. Zakres ostrzenia autofokusa odpowiada odległości ustawione przełącznikiem.
Jeśli Twój obiektyw zachowuje się inaczej, to ma albo uszkodzenie, albo objawił się ukryty ficzer.
No i przypadkiem wyszło, że kolega ma uszkodzony obiektyw :) i do tego nie ten kolega który tak myślał (pawel12) tylko ten który myślał, że ma sprawny obiektyw (fotokor1) :)
w związku z tym muszę zweryfikować to co powyżej i swoją wiedzę, fakt próba była tylko jedna i ostrzył pięknie
Koledzy, pytanie do posiadaczy obiektywu 70-200 f/4 L. Dostałem taki właśnie obiektyw ze Stanów i dziś postanowiłem go troszkę potestować. Na moje oko jest wyrażny problem z af. Obiektyw, zwłaszcza za zewnątrz ma problemy z ustwaianiem ostrości, szukając jej terkocze jak karabin maszynowy. Czasem w pomieszczeniu zachowuje sie normalnie, ale mimo to jego działanie pozostawia dużo do życzenia. Zmiana pozycji przełacznika odległości nie wiele pomaga. Co to może być, miał ktoś taki problem?
To co napisaleś: "Obiektyw, zwłaszcza za zewnątrz ma problemy z ustwaianiem ostrości, szukając jej terkocze jak karabin maszynowy" swiadczy o problemie mechanicznym z ukladem autofokusa. Nie naprawisz tego sam, ani samo sie nie naprawi.
Czeka Cię wizyta w serwisie.