Zobacze jeszcze CaptureOne przy okazji DxO.
Ale czakm wciaz na jakies info dot. ACR vs DPP w kwestii kotra poruszylem :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Masz na mysli Highlight i Shadow? Jesli tak to fakt sa ale nie tak dokladne jak w ACR..
Wersja do druku
No właśnie ta dokładność jest różna. Mała skala, może nie tyle mała, ale żadnych pośrednich wartości.
Myślę, że Janusz Body by musiał się tu wypowiedzieć i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Przepalenie to 255,255,255 (zdaje się że DPP raportuje już od 253). Suwaki shadow i highlight - z tego co widzę - zmieniają nachylenie krzywej (chyba jest to krzywa wywoływania) w obszarze High lub low. W DPP masz w zakładce RAW histogram z matrycy. Można go nie tylko przesuwać cały lewo prawo przez Brightness Adjustment (czyli wg mnie jest to +- EV), ale możesz także zmienić nachylenie krzywej wywoływania przez przesunięcie lewej i prawej krawędzi ograniczającej histogram... oraz - uwaga - górną i dolną - krawędź - co właśnie koryguje wg mnie cienie i przepały. Zresztą - najeżdzając kursorem na te pozycje gdzie był przepał widać że zmniejszyły się on np do 250.
Pozdrawiam...
To fakt moglby wpasc i sprowadzic mnie na ziemie :D
A tak na powaznie to wyglada na to ze zostaje PS do ostrzenia a nie ACR. Takie cuda to tylko w DPP :D
Generalna zasada jest taka aby nie wyostrzać RAW-ów, a jak już to minimalnie. Ja tej zakładki praktycznie nie używam. Natomiast inteligentny obiekt to bardzo dobra rzecz bo cały czas pracujesz na "negatywie" z którego znacznie więcej wyciśniesz niż z jpg-a.