Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: DPP vs ACR wyostrzanie i szumy

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie DPP vs ACR wyostrzanie i szumy

Ostatnio postanowilem pobawic sie DPP (na codzien korzystam z ACR). Zainteresowala mnie glownie zakladka z opcja redukcji szumow oraz wystrzanie.
    Wedlug mnie DPP lepiej radzi sobie z problemem szumow niz ACR - na moj gust przynajmniej. Niestety nie udalo mi sie osiagnac tego samego efektu dla redukcji w ACR a szkoda. To jednak nie wszystko - DPP z poziomu zakladki RAW rowniez lepiej wyostrza. Nie mamy wprawdzie takich opcji jak w ACR czyli Maski lub Detalu a jedyniee 10punktowa sklale mocy ostrzenia. Znow wedlug mnie jest to lepsze ostrzenie niz w ACR gdzie tak naprawde z poziomu tej wtyczki nie ma co ostrzyc. Dopiero w PS mozna sie pobawic..
    No i mam dylemat - ACR vs DPP. Czy jest jakis sposob na ostrzenie w ACR i redukcje szumow zeby uzyskac efekty z DPP? Nie polecajcie konczyc w PS?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Trochę obok tematu.

Wypróbuj DxO Optics, zarówno odszumianie jak i wyostrzanie działa IMHO lepiej niż w DPP. Trial na miesiąc.
    Entuzjastyczny Neofita

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Kurcze ostatnio to samo chodziło mi po głowie
    Mnie jeszcze kusi opcja Inteligentne obiekty. RAWy z DPP nie obrobisz później w PS'ie jako Inteligent obiekt.
    Masz rację roshuu, że tak generalnie to nie wiadomo do końca na co się zdecydować.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Kurcze ostatnio to samo chodziło mi po głowie
    Mnie jeszcze kusi opcja Inteligentne obiekty. RAWy z DPP nie obrobisz później w PS'ie jako Inteligent obiekt.
    Masz rację roshuu, że tak generalnie to nie wiadomo do końca na co się zdecydować.
    A co to są te "inteligentne obiekty"? Boję się, że są inteligentniejsze ode mnie

Z DPP możesz wypuścić TIFF 16-bit do dalszej obróbki, z DxO nawet DNG.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Trochę obok tematu.

Wypróbuj DxO Optics, zarówno odszumianie jak i wyostrzanie działa IMHO lepiej niż w DPP. Trial na miesiąc.
    Czesc,

dziala to na RAW czy juz na jpg? W sumie chcialbym miec wszystkie opcje z ACR pod reka i odszumianie oraz ostrzenie z DPP

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Czesc,

dziala to na RAW czy juz na jpg? W sumie chcialbym miec wszystkie opcje z ACR pod reka i odszumianie oraz ostrzenie z DPP
    Raw. Masz też korekcję obiektywów dla wielu par body-szkło (moje sprzęty obsługuje wszystkie, poza S3IS ) Moim zdaniem dla leniwca super narzędzie i chyba kompletne (choć po prawdzie DPP w obecnym stanie też jest kompletne i wystarczające).
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Raw. Masz też korekcję obiektywów dla wielu par body-szkło (moje sprzęty obsługuje wszystkie, poza S3IS ) Moim zdaniem dla leniwca super narzędzie i chyba kompletne (choć po prawdzie DPP w obecnym stanie też jest kompletne i wystarczające).
    Musze to sprawdzic w takim razie. Co do DPP brakuje mi tu jednak zakladki redukcji przepalen jak w ACR i w zadzie to chyba wszysko

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Musze to sprawdzic w takim razie. Co do DPP brakuje mi tu jednak zakladki redukcji przepalen jak w ACR i w zadzie to chyba wszysko
    Masz suwaki do cieni i przepałów, pytanie czego chciałbyś więcej.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...
    Hmmm... Nie jestem pewien czy to jest co potrzebujesz do przepaleń, ale jak masz histogram w zakładce RAW - to złap jego górę lub dół i pociągnij. O to szło ? Według mnie skok o jeden stopień właśnie likwiduje przepalenia.

Pozdrawiam...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

A co to są te "inteligentne obiekty"? Boję się, że są inteligentniejsze ode mnie
    Tak w telegraficznym skrócie.
    Wołasz RAWa w ACR i z przytrzymanym Shiftem klikasz na Otwórz obiekt (Shift zmienia Otwórz obraz na Otwórz obiekt). Potem kopiujesz obiekt jako warstwę i klikając na warstwę otwiera Ci się ACR, czyli... robisz pejzaż, obrabiasz skupiając się na niebie, po kopii Obiektu otwierasz go i robisz dół. Potem odkrywasz maską... W zasadzie obiektów możesz zrobić tyle na ilu rzeczach chcesz się skupić.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów