Przy takich oczekiwaniach myślę, że 85/1.8 powinna się sprawdzić. USM pracuje szybciutko, głębia będzie taka jak Cię interesuje. Zawody motocross/quady robiło mi się nim świetnie (ale jakbym miał 70-200 możliwe, że bym wolał ;) ).
Wersja do druku
Przy takich oczekiwaniach myślę, że 85/1.8 powinna się sprawdzić. USM pracuje szybciutko, głębia będzie taka jak Cię interesuje. Zawody motocross/quady robiło mi się nim świetnie (ale jakbym miał 70-200 możliwe, że bym wolał ;) ).
kup stałkę, to uczy myślenia.
Do uzyskania pierwszego efektu kluczowa jest odpowiednia odległość obiektu od tła, jeśli tło będzie zbyt blisko to konieczne będzie stosowanie dużych otworów przysłony co wiąże się z małą głębią ostrości a mała głębia ostrości w połączeniu z szybko poruszającym się obiektem to loteria AF. Zdjęcie które pokazałem było robione na manualnym ostrzeniu, po prostu wyostrzyłem na miejsce gdzie spodziewałem się obiektu i czekałem aż się w kadrze pojawi. Zrobienie takiego zdjęcia z AF przy tego typu obiektach, które mają 50cm długości i poruszają się z prędkością 70km/h w sposób mało przewidywalny byłoby również loterią. Użyty obiektyw to 70-200/f4 ale obiektywem jaki obecnie posiadasz taki efekt jest jak najbardziej do uzyskania ale raczej na MF a nie AF.
To dość specyficzny typ fotografii. Stałki bym raczej nie polecał, a jeśli już to 85 1.8. 50tka moim zdaniem za słaby AF ma na takie rzeczy.
Jesli zoom, to idealnym rozwiązaniem wydaje się być 70-210 f3,5-4,5. Rozmycie powinno być satysfakcjonujące, a funkcjonalność znacznie większa od stałki, chyba, że zdjęcia są indoor, to wtedy może być ciężko uzyskać 1/250 s czy 1/500s na zoomie.
Co do ognisowej to widzisz teraz czy potrzeba Ci wiekszego zblizenia czy nie.
A co do efektu jaki chcesz osiagnac to musisz uzyc panoramowania - podazasz caly czas za obiektem i wciskasz spust caly czas podazajac za obiektem. Czas oczywiscie nie za krotki 1/10-1/100 - zalezy od ogniskowej i od "sily" efektu jaki chcesz uzyskac.
Finalnie moze sie okazac ze nie potrzeba zmieniac sprzetu a jedynie dopracowac technike. Jesli potrzeba sprzetu to zasada jest prosta: wieksza ogniskowa = wieksze rozmycie tla = mniejsza wartosc przyslony a zeby AF nadazyl to konieczny bedzie obiektyw z USMem.
Kolega pisał, że panoramowanie raczej go nie interesuje tylko zamrożenie obiektu na nieporuszonym, rozmytym tle. Jak napisałem wyżej, obecnym sprzętem spokojnie to zrobi ale na MF i przy odpowiedniej odległości obiektu od tła.
Jesli chodzi o stalki to wybralbym tak jak koledzy 85mm, moim zdaniem 50 f/1.4 nie wchodzi w gre, jest strasznie wolna do tego typu fotografii jaka chcesz wykonywac. Mam oba wiec wiem o czym pisze.
Ja robiłem podobnie. Mam 55-250. Na 250mm jak trafisz w obiekt to tło też ci się ładnie rozmyje. Zależy czego oczekujesz. A co do panoramowania, jeżeli nigdy nie robiłeś takich fotek to trochę czasu spędzisz na próbach. Ale moim zdaniem warto bo efekty są ciekawe