tylko uwaga na wino czerwone... łądne na zdjęciach ale może być problem z dokończeniem sesji jak para fujara :)
Wersja do druku
Hehe dobrzy jesteście wszyscy :) dzięki za cenne rady, rozglądałem się po różnych zdjęciach par młodych i mniej wiecej mam jakiś plan, teraz druga sprawa trzeba je wprowadzić w życie więc trzymajcie kciuki w sobotę debiut :)
Ja bede walczyl po raz pierwszy za 2 tygodnie :) Jade jako drugi fotograf wyposazony mizernie :) Mam nadzieje ze w kosciele chociaz troche sloneczka bedzie :) Plener, tez moze sie udac, ale w sali juz nie dam rady :( cholera, kasy na lampe brak ;-/...
Tak ze najpierw foty, a pozniej bede sie uczyl cos wyciagnac z tego co zrobie :) Pank to moze nie bedzie.. ale coz, czlowiek sie uczyc chce, wiec i bedzie zaglebial sie coraz dalej w tajniki ps-a :)
wchodzisz na allegro szukasz lampy np soligor 30 da i do dopalania fotek masz zupełnie przyzwoity sprzęt... dzięki któremu nauczysz się jak działa lampa... bo z modelami w stylu 430 tego się nie nauczysz co przy lampie manualnej :) a takie sprzęciki stoją w okolicach 100 zł i mniej... przez 3 lata fociłem z taką lampką... dopiero od 2 lat mam lampę która myśli...a tamta statystuje na statywie jako dopalacz :) tak więc dla chcącego... nie ma bariery finansowej :P... a dyfuzor robisz z litrowego CIFa :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... tyle że takich rzeczy nauczysz się na forum dla właścicieli pentaxów :) canonowcy wolą automaty :)
Witam, także mam ten sam problem, co kolega, który założył ten wątek. Dwie osoby poprosiły mnie abym zrobił reportaż (ślub, wesele, plener). Od Razu zaznaczam, że to będzie zrobione za darmo. Jestem fotografem amatorem, zdjęcia robię bo to moja pasja. Posiadam Nikona D60 z obiektywem 18-55 VR kit (zestaw na sprzedaż). Mi nie tyle co brakuje pomysłu na zdjęcia, a zdecydowania do do wyboru aparatu.
Na wydanie mam do 5000zł. Chciałbym w tej cenie kupić body, obiektyw zmiennoogniskowy oraz lampę. Proszę o pomoc i o wyrozumiałość. Wiem że ta kwota dla fotografii ślubnej jest mała, ale niestety nie mogę więcej na chwilę obecną zainwestować.
z taką kwotą to akurat można zaszaleć... zakładam że nikosia zostawisz sobie na backup na te 2 imprezy i szukamy 1 sztuki :)
body 40D ~1800
słoiki
1) Tamron 17-50 2,8 i 50tka 1,8 ~1300 w sumie
lub
2) Canon 17-40L i 50tka 1,8 ~2200
i zostaje ci spokojnie na lampkę 430 albo metza 48 ... i powinno na początek wystarczyć... a po tych sesjach zam poczujesz czego ci brakuje
zostać w nikonie
dokupić sb-900 (1500zł)
tamron 17-50 2.8 (1500zł)
nikkor 50 1.4 (1100zł)
Ide z 1d2 lub 40D. do tego 85 1,8 i 24-70 L
Bedzie to moje pierwsze podejscie do tematu. W kosciele jakos ze swiatlem nie bedzie problemu- chyba :) Kosciol dopiero zobacze na miejscu :) Nawet nie wiem jak sie w nim poruszac...Tu tez bedzie lekki problem zeby glownemu foto nie wchodzic w kadr ,ale i zeby nie sprofanowac obiektu:)
Wiem ze w sali na bank nie bede robil zdnec, 85 to za wasko a bez lampy to leze..
Bede chcial jeszcze popstrykac w plenerze, ale plener to nie tylko podworko, jakies wnetrze wiec i tu polegne bo 24-70 we wnetrzu nie da rady chocby nie wiem co .Tak ze trudne zadanie przede mna :-D
A jesli chodzi o obrobke, to fakt, swiatla na zdjeciach nie wprowadze, trzeba bedzie ciagnac z tego co bedzie :) (Ciagle sie ucze )