ok, dziekuje, przy okazji bede musial sprawdzic z drugim eos 50d
pozdrawiam
Wersja do druku
ok, dziekuje, przy okazji bede musial sprawdzic z drugim eos 50d
pozdrawiam
Mówiąc szczerze nie wiem co tu sprawdzać. RAW-y to nie złoty środek na wszystko ale na WB na pewno.
pomiędzy 16 a 19 jest znaczna różnica. Pomiędzy 13 a 16 byłaby mniejsza. Poza tym wystarczy, żeby chmura lekko przysłoniła słonce żeby zmienić temp barwową.
Pierwsze co mi wyświetliło google po wpisaniu "white balance" : http://www.cambridgeincolour.com/tut...te-balance.htm
Nie czytałem ale jestem pewny, że odpowie to na twoje pytania.
Tutaj trochę na temat działania AWB po Polsku:
http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=49
jak dla mnie tych zdjeć porównywać nie można bo nie były robione w TYM SAMYM CZASIE 9 czerwca vs 20 lipca... czego oczekujesz...... że warunki atmosferyczne będą czekały 1,5 miesiąca aż potestujesz puszkę?? jeżeli chcesz cokolwiek porównywać to muszą to być identyczne warunki... czytaj... zdjecie w tym samym czasie w krótkich odstępach czasu.... identyczne ustawienie sprzętu jak i położenia/// statyw strzał w to samo miejsce identyczny kąt // a nie takie na oko w takim dużym odstępie czasu
Też świrowałem podczas zakupu 50-tki. Na szczęście po wydrukowaniu karty do testowania bf/ff padł mi akumulator co było chyba jakimś znakiem żeby odpuśić sobie wszystkie "testy" i po prostu robić zdjęcia :mrgreen:
Tobie również to radzę :-D
Sorki, ale to nie ma najmniejszego znaczenia.
Często robię kilka ujęć w dokładnie tym samym momencie,
i czasami wystarczy minimalne przesunięcie kadru by WB był różny.
A najciekawsze jest też to, że czasami nawet zdjęcia na statywie mają różny WB.
Ja z tym nie mam problemu, bo i tak robię w RAW, więc potem dopasowuję na kompie jak nie gra.
Canon, You Can... not to be sure ;-)
Pozdrówka!
moj stary wysluzony powershot a95 nigdy nie przebarwil zdjecia przy auto wb :(
Jak chcesz robic takie testy to zrob zdjecie pokoju z tym samym swiatlem i najlepiej bez okien. Na dworzu nie zorbisz takiego samego ujecia, no chyba ze seria.
Ciekawe jakie jeszcze "testy" zobaczę na tym forum?
Proponuje test wytrzymałości sprzętu na upadek z wysokości 2m... :roll: