Z tych dwóch wybrałbym Canona. Miałem okazję nim wykonać kilka fotek i rzeczywiście jest dość szybki. Poza tym dla mnie powyżej 200mm przy takiej rozpiętości zakresu ogniskowych to wodotrysk.
Wersja do druku
Z tych dwóch wybrałbym Canona. Miałem okazję nim wykonać kilka fotek i rzeczywiście jest dość szybki. Poza tym dla mnie powyżej 200mm przy takiej rozpiętości zakresu ogniskowych to wodotrysk.
Ja dla odmiany polecam oba jako godne uwagi jeżeli chcesz spacer zooma. Wybór jest trudny. Każdy ma wady i zalety. Tamron ma większy zakres na długość, ale mechanicznie jest słabszy (wolniejszy, mniej dokładny). Canon ma lepszy autofokus i jest ostrzejszy, ale odznacza się największą dystorsją.
Poniżej test gdzie rywaizują między sobą ultrazoomy te dwa i jeszcze dwa inne:
http://www.juzaphoto.com/eng/article...250_18-270.htm
p.s.
Osoby, które widzą wyłącznie wady takich obiektywów zatrzymały się w czasach, kiedy Tamron i Sigma wypuściły pierwsze 18-200... obecne ultrazoomy optycznie maja się do starszych tak samo jak stary kit 18-55 do nowego.
Canon baby :), ma szybszy Af i dlatego bo czym wiekszy zakres tym trzeba miec szybszy silnik w obiektywie plus na 99% zgodność z body.
Tamron za to sie przyda na plazy nudystów jak go przymkniesz na F11 :P
pozdr
Jakbym mial ktorys z nich kupic to wybral bym C. 18-200 i to przy zakupie razem z aparatem wtedy jego cena jest akceptowalna, przy jego jakosci.
Ja bym wybrał zwykłego 18-200 Tamrona za 1/3 ceny tych 2