wszystko da rade zrobić, wywołujesz takie zdjęcie i fotografujesz je z lampa
no i masz zdjecie z flashem ;-)
Wersja do druku
Patrzac na nowinki z Ps CS5, chyba faktycznie niedlugo doczekamy opcji "doswietl lampą: i lista lampek do wyboru)
Super! "Czasem fotkuję śluby"... A ja do tej pory myślałem, że to ciężka i odpowiedzialna praca...
Zamiast kupować taki badziewny aparat (1DMarkIII), który nie posiada tak "niezbędnej" funkcji, może lepiej zatrudnić do focenia jakiegoś "pro", doliczać marżę i sprzedawać jak swoje;) Na pewno lepiej dla klientów.
Nie bardzo rozumiem po co ten sarkazm. Niestety na tym forum jest sporo ludzi którzy są tak bardzo PRO, że na innych patrzą chyba za bardzo z góry.
Wydaje mi się że pomysł jest dobry.
Jak wcześniej wspomniałem sam nie uważam się za PRO, określając siebie omijam to słowo szerokim łukiem - miło jak czasem klient tak o mnie powie, ale zdjęcia nap. ślub - ciemny kościół - z fleszem są "bezpieczniejsze", bez - mniej "bezpieczne" za to mające lepszy "klimat".
Wiemy że sama przysięga to tylko kilkadziesiąt sekund i nie ma tu czasu na wielkie kombinacje.
Dlatego seria skonfigurowana przez siebie ułatwiłaby tą ..."ciężką i odpowiedzialną pracę"... jak napisał kolega powyżej.
Technicznie mój pomysł jest chyba wykonalny - to w/g mnie kwestia softu.
Moje pytanko do PRO. Czy skorzystałbyś z takiej opcji, gdyby była dostępna w Twojej puszce?
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos.
generalnie patrzac pod katem slubow chocby kosciol to rozwiazanie prawie w ogole sie nie przyda , warunki w kosciele sa mowiac ogolnie stale , robie zawsze w trybie manualnym ( plus raw daje maly zakres tolerancji ) wiec imho przekombinowane ;]
ja uważam, że takie predefiniowane tryby w 1-kach byłyby fajne...
mam teraz 30d i zmiana trybu AF, przysłony, czasu i ISO trochę trwa... a tak - 1 guziczek i byłoby zrobione :P nie mówiąc już o tym, że możliwość pomyłki (zamiast 3 przekręceń w lewo zrobi się 2) jakby mniejsza :P
i nie mówię tu o ślubach, a o wydarzeniach sportowych i robieniu zdjęć boiska a potem trybun, gdzie warunki oświetleniowe inne a i AI Servo niepotrzebne...
a mi wlasnie C1-C3 bardzo odpowiadaja. np. na weselu mam zaprogramowane 2 tryby focenia - z krotkim czasem +flash hi-iso i C2 z dlugim czasem lo-iso+flash na druga kurtyne (naciskam tylko na lampie jeden przycisk zeby walil na kurtyne) co jest bardzo uzyteczne podczas ilustrowania ruchu w dynamicznej scenie. :]
wtedy ja decyduje jednym ruchem jaki typ foty zrobic a tak to bym musial krecic na ISO, krecic na czas i przyslone ;)
i nie wyobrazam sobie bez tych programow usera robic fotek ;)
Kodar- w tytule chodzi o inny aparat-1D Mk IV a nie jak piszesz badziewny Mark III.He he