Nie piszesz kiedy jedziesz na wycieczkę, jeśli czas pozwala poczekaj na Sigmę 8-16.
Od biedy można ratować się tanim Samyangiem.
Nie doczytałem ;)
Bierz/czekaj na Sigmę 8-16. Ja nawet na 14mm (5D) czułem niedosyt na Manhattanie.
Wersja do druku
Nie piszesz kiedy jedziesz na wycieczkę, jeśli czas pozwala poczekaj na Sigmę 8-16.
Od biedy można ratować się tanim Samyangiem.
Nie doczytałem ;)
Bierz/czekaj na Sigmę 8-16. Ja nawet na 14mm (5D) czułem niedosyt na Manhattanie.
Myślałem nad S10-20, piszesz kolego S8-16, ale jak widze fotki samyanga 8mm na budynkach to masakryczne są krzywizny fiszowe oczywiście mozna pozniej to prostowac ale na tym prostowaniu to milimetry juz uciekają...
Korzyść tych dwóch mm dość dosadnie pokazuje to zdjęcie:
Sigma 8-16 na cropie jest bezpośrednim odpowiednikiem Sigmy 12-24 na FF
Do tej pory nie było wyboru! Nikt nie oferuje takiego (8-16*) szkła i pod cropa i pod pełną klatkę (12-24*)
Imho nie potrzebnie założyłeś ten wątek. "Ty już kupiłeś" tą Sigmę (10-20).
* - te dwa szkła mają b. podobne jeśli nie identyczne kąty widzenia.
Gietrzy nie chodzi o sigmę którą własnie kupiłem na allegro :) tylko o tamrona do niej którego kupię za miesiąc dwa do duetu, większość mi tutaj doracza T17-50 który zastąpi mi kita, o tym T28-75 nie za duże mam pojęcie ale też jest ostry z tego co czytałem.
Pozdrawiam
a nie myślałeś żeby zamiast tamronów(sa rzeczywiście nie drogie no i światło 2.8:)), kupić canony za stabilizacją? Mysle tu o 17-85 lub 24-105L. Światło gorsze, cena(zwłaszcza w przypadku mL-pki wyższa), ale masz cicho pracujące szkła(amrony, w zależności od egzemplarza "piszczą") i stabilizację(jeżeli tamrona kupisz bez niej). Miałem 10-22 canona wraz z 40D(pisze miałem, bo zrobiłem czystkę przechodząc na ff) i powiem Ci, że był to mój spacerzoom jeżeli chodzi o wycieszki po mieście. 17-40L leżał najczęściej w torbie. 10-22 co najwyżej uzupełniałem jakimś tele powyżej 135mm. Dlatego zaproponowałem CI te obiektywy, bo spotkałem się, ze przy głośno pracujących aparatach, fotografowie bytli wypraszani z kościołów.
Na wycieczkę?
Zapnij 18-200 i nie odpinaj.
Czasem jeszcze warto fiszajem coś skrzywić i to naprawdę wystarczy.